Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δελτίο Τουρκικών Προκλήσεων 26-30/Οκτ/2009


26-27.10.09

- Eλικόπτερο έρευνας και διάσωσης τύπου Super Puma, συμμετέχοντας μαζί με πλοίο σε επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών στην περιοχή του Φαρμακονησίου, δέχθηκε επί σχεδόν μία ώρα (από τις 22:50-23:47) κλήσεις στη συχνότητα κινδύνου από το τουρκικό ραντάρ DATCA να εγκαταλείψει την περιοχή διότι βρισκόταν εντός τουρκικού εναερίου χώρου!

- Η βραχονησίδα με το όνομα Ζουράφα (Λαδοξέρα), βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης. Στην συγκεκριμένη ελληνική βραχονησίδα πήγαν άνδρες της ακτοφυλακής προκειμένου να αλλάξουν μπαταρίες στον φάρο, που είχε σταματήσει να λειτουργεί. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στην περιοχή μια τουρκική ακταιωρός, που προσπάθησε να απομακρύνει τους έλληνες λιμενικούς!

28-29.10.09

Στις 23:31-23:33 ώρα το τουρκικό ραντάρ της DATCA προειδοποιούσε το φιλανδικό αεροσκάφος που περιπολούσε στα πλαίσια της FRONTEX ανατολικά του Φαρμακονησίου, να αποχωρήσει διότι βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου, διαφορετικά η τουρκική αεροπορία θα εκτελούσε αποστολή αναχαίτισής του.
Οι Φιλανδοί χειριστές εκτέλεσαν κανονικά την αποστολή τους και στις 02:15 επέστρεψαν στο αεροδρόμιο της Κω.

30.10.09

- 1 σχηματισμός αποτελούμενος από 6 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησε 1 παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο Αιγαίο.

Πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, defencenet.gr και hellenicbusiness.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου