Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ιστορίες για (Έλληνες) Αγρίους Γ΄


Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία: όχι μόνο την επερχόμενη οικονομική, όσο αυτή που έχει ήδη επέλθει - την ηθικο-πολιτική. Φαίνεται, άλλωστε, στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν κανόνες, είτε δεν τηρούνται, είτε αλλάζουν αυθαίρετα (π. χ. χωροταξία, φορολογία). Ένα πράγμα δεν υπάρχει: σαφήνεια, προβλεψιμότητα, σεβασμός στη νομιμότητα.

Στο αναξιόπιστο κράτος οι πολίτες συμπεριφέρονται αυστηρώς συμφεροντολογικά. Φοροδιαφεύγουν, χτίζουν αυθαίρετα, πιέζουν για ρουσφέτια, χαριστικές παροχές και εξαιρέσεις, απεχθάνονται τον ανταγωνισμό, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα ατομικά τους οφέλη με κάθε τρόπο.

Ένας χυδαίος πολιτικάντης που χρησιμοποιεί το κράτος σαν να ήταν ιδιοκτησία του, γιατί να είναι «αξιόπιστος» στους Ευρωπαίους εταίρους;

Ο υπουργός που κλείνει τα μάτια σε ψεύτικες δηλώσεις αγροτών για να πάρουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε., γιατί να μη θελήσει να παραπλανήσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε.;

Συμπεριφερθήκαμε ανεύθυνα. Ευτυχώς που υπάρχουν οι Βρυξέλλες να μας προστατεύσουν από τον κακό μας εαυτό. Δεν μας τιμά, αλλά μας σώζει.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ φόβου έχει απλωθεί πάνω από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό το θέμα συζήτησης δεν είναι ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών, οι αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια ή το άσυλο. Είναι η τρομοκρατία.

Οι πανεπιστημιακοί αποτελούν πλέον τον στόχο των εγχώριων τρομοκρατών επειδή προσπαθούν να διοργανώσουν συλλαλητήριο ενάντια στη βία.

Η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» χαρακτήρισε ήδη σε προκήρυξή της τους καθηγητές ΑΕΙ «τυχοδιωκτικό σκυλολόι» και τους απείλησε ότι «θα σκληρύνει τη στάση της».

Η πλειονότητα των κοινωνικών φορέων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τη διοργάνωση πορείας κατά της τρομοκρατίας και της βίας δεν δείχνει τώρα κανένα ενδιαφέρον.

Αποσπάσματα από τα άρθρα, «Μπροστά στη χρεοκοπία…», του Χ.Κ. Τσούκα και «Η συνωμοσία του τρόμου στα αμφιθέατρα», του Μάρνυ Παπαματθαίου στην Καθημερινή 22.11.09.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου