Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Η Τουρκία και ο Sun Tzu


Οι Τούρκοι έχουν περάσει από την αμφισβήτηση κυριαρχίας σε έμπρακτη διεκδίκηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τα Ίμια τα θεωρούν τουρκικό έδαφος προβαίνοντας σε ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής, εμβολίζουν σκάφος του ΛΣ, αιχμαλωτίζουν Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο και απαγορεύουν με πολεμικά τους πλοία προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Τουρκία έφθασε στο παρόν στάδιο δημιουργίας τετελεσμένων, έπειτα από την συνεχή (από το 1974) επιθετική διεκδικητική πολιτική/στρατηγική, (με τον εκφοβισμό μέσω επίδειξης ισχύος), και την παθητική/υποχωρητική, (μη αποφασιστική - δυναμική) αντίδραση της ελληνικής πλευράς.Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο (κήρυξη 12νμ χωρικών υδάτων, επειδή η Τουρκία θα το θεωρήσει αιτία πολέμου), όπως και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καθόσον η Τουρκία διεκδικεί σχεδόν το μισό, (Αιγαίο - δυτικά των ελληνικών νησιών).
Η Τουρκία κερδίζει μέχρι τώρα έναντι της Ελλάδος, χωρίς να έχει δώσει καμία (πραγματική) μάχη.
«Η σπουδαιότερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Σουν Τζου 544-496 π.Χ. Κινέζος στρατηγός, θεωρητικός στρατηγικής, φιλόσοφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου