Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η Τουρκία σε Πορεία Περιφερειακής Υπερδύναμης


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, (ΤΕΔ), αποκτούν δικό τους δορυφορικό σύστημα GOKTURK, υπερβαίνοντας το ευάλωτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, σύστημα δορυφόρων επικοινωνιών TURKSAT.

Το δορυφορικό σύστημα GOKTURK:

- Είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα, από 6 δορυφόρους, το οποίο θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και της υπηρεσίας πληροφοριών (MIT).

- Θα καλύπτει περιοχή από το Ιόνιο?! μέχρι την Κεντρική Ασία….

- Θα παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας μέχρι αντικειμένου 40 εκατοστών και θα παίρνει εικόνες σε υπέρυθρο ή υπεριώδες φάσμα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, στέλνοντας 90 φωτογραφίες το λεπτό. Η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου ορίστηκε το 2012.


- Θα φέρει ειδικές συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών και αντιμέτρων (ECM), οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα μπορούν να παρεμβάλλουν τις συχνότητες του αντιπάλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσβληθούν από αντί-αντίμετρα (ECCM).

- Θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση σύρραξης, την εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων, (real time strategy data).

Στο πλαίσιο του συστήματος GOKTURK δημιουργείται μια νέα βάση επίγειων δορυφορικών επικοινωνιών έξω από την Άγκυρα, η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις ΤΕΔ, διοικούμενη από το διαστημική υπηρεσία της τουρκικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία έχοντας ως σκοπό να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των στρατιωτικών της ικανοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σύστημα GOKTURK, το οποίο όταν τεθεί σε λειτουργία θα καταστήσει την Τουρκία κυρίαρχη στον τομέα των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στις περιοχές Βαλκανίων – Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία, έχει τελευταία κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων της με τους γείτονες από Ανατολικά και σε ένα μεγάλο βαθμό το έχει επιτύχει συνάπτοντας συμφωνίες με Αρμενία, Συρία, Ιράκ, Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι η ακόμα παραπέρα αναβαθμισμένη στρατιωτικά Τουρκία θα μπορεί περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν να στραφεί απερίσπαστη στις διεκδικήσεις της Δυτικά, σε βάρος της χώρας μας.

1 σχόλιο: