Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Επέτειος... Capital Controls ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 συνέβη κάτι που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει τόσο πιθανό να συμβεί «όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος». Αν και ο ήλιος ανέτειλε κανονικά, στις 06.05, ωστόσο οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση επιβλήθηκε ειδική τραπεζική αργία για 20 ημέρες και περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.
Η επιβολή των capital controls έγινε με το τυπικό μοτίβο Βαρουφάκη. Μιλώντας σε κάποιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέταζε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και το κλείσιμο των τραπεζών. Οταν το θέμα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, το διέψευσε και κατόπιν είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την επιβολή περιορισμών. Λίγες ώρες μετά, υπογραφόταν το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Τα capital controls αποτέλεσαν την κατάληξη της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για το «σκίσιμο των μνημονίων», την κατάργηση της «εξωθεσμικής τρόικας», τη «διαγραφή του χρέους», τον «τερματισμό της λιτότητας», την «αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπης» κ.ά. 

Εναν χρόνο μετά την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες παραμένουν τεράστια. Η χώρα βρίσκεται καθηλωμένη σε κατάσταση μηχανικής υποστήριξης. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει ορατότητα, πολύ περισσότερο χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα αποσυρθούν τα capital controls.
Απο το άρθρο,  "
Οταν ο ήλιος ανέτειλε, αλλά οι τράπεζες δεν άνοιξαν", του Γ. Παπαδογιάννη kathimerini.gr 3.7.16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου