Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο Λογαριασμός στο Κορόιδο («Σοφό» Λαό)


Σαν να μην είχε αρκετές οικονομικές ανησυχίες η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα επενδυτικά funds κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ δολαρίων αλλά και μίας σειράς περίπλοκων νομικών χειρισμών. Εξ αποτελέσματος, οι μετοχές των τραπεζών ξεπουλήθηκαν, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές, την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ δολάρια.
Η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64% στη δε Πειραιώς, η συμμετοχή του ανέρχεται σε 22% από 67%.
Όλα αυτά μεταφράζονται τελικά σε απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ δολαρίων, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Από το άρθρο, «Πώς η Ελλάδα "ξεπούλησε" 400 δισ. δολάρια από τις τράπεζες», του αμερικανικού δικτύου CNBC 24.11.15, μετάφραση από skai.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου