Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΟΟΣΑ και η Επανίδρυση του….. Χάους!!




Το κράτος στην Ελλάδα είναι υδροκέφαλο και άκρως συγκεντρωτικό, διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με τη σύσταση ισχυρών αποκεντρωμένων μονάδων στην περιφέρεια που θα έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από εμπειρογνώμονες του οργανισμού οι οποίοι παρέμειναν επί αρκετό διάστημα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για την απουσία ουσιαστικά δημόσιων επενδύσεων που να καλύπτονται από ίδιους πόρους, διαπιστώνει ότι υπάρχει στρεβλή ανάπτυξη της περιφέρειας και των αστικών κέντρων, επαναφέρει στο προσκήνιο την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων διακυβέρνησης, στηλιτεύει την κακή χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και τις αδιαφανείς διαδικασίες και κάνει λόγο για εκτεταμένη διαφθορά, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τίθεται εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση που παραδόθηκε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η πλέον συγκεντρωτική χώρα-μέλος του οργανισμού.

Η χώρα εμφανίζεται ως υπερχρεωμένη, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις και οι δαπάνες καλύπτονται είτε από τον δανεισμό, που αποτελεί μια διαχρονική τάση από τη δεκαετία του 1980, είτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. «Μετά το 1996», τονίζεται, «ο δανεισμός αποκτά μεγάλες διαστάσεις και μεταφέρεται απευθείας στις ΔΕΚΟ».

Ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων κινείται στο 53% έναντι του 68% του μέσου όρου της Ενωσης και η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε απορροφητικότητα στην Ευρώπη.

Αν και η κινητικότητα του προσωπικού είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, «συνιστά απειλή» η τάση των υπαλλήλων να μεταφέρονται και να στελεχώνουν τις κεντρικές υπηρεσίες με ρουσφετολογικές διαδικασίες.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της διαφάνειας στα οικονομικά του κράτους, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού πηγαίνουν οι πόροι, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει πλήρης απουσία ενημέρωσης, «με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην ξέρουν ούτε τι πληρώνουν ούτε πού διοχετεύονται τα χρήματά τους».

Στις δημοτικές επιχειρήσεις κυριαρχεί η διαφθορά και η έρευνα κάνει λόγο για ένα «ένα κενό πληροφόρησης», κυρίως όσον αφορά το ποιες υπηρεσίες παρέχονται.

«Η διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχώρησε» επισημαίνει η έκθεση, παρ΄ ότι είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ παρατηρείται πλήρης απουσία συντονισμού για τις πολιτικές στο κράτος και αδυναμία εκπόνησης στρατηγικών σχεδίων.

Σχόλιο:

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) είναι ένας διεθνής οργανισμός 30 ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Για οικονομία χώρου δεν αναφέρθηκαν οι 10 προτάσεις μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, που άλλωστε μοιάζουν με αυτές που κάθε φορά πριν από τις εκλογές μας τάζουν, μεταξύ των «Λαγών με Πετραχήλια» και άλλων Παροχών!!

Ο ΟΟΣΑ μας έχει πάρει χαμπάρι εδώ και χρόνια και μας χτυπάει καμπανάκια και Καμπάνες, αλλά τα Πολιτικά μας «Δέρματα» δεν Καταλαβαίνουν Τίποτα. Ασχολούνται με το Φαλίρισμα του Κράτους και την Επανίδρυση του …… Χάους.

Κληρονομούν ή δίδουν «προίκα», το ένα στο άλλο κόμμα «εξουσίας», τη χρεοκοπία, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, τη διάλυση, την παρακμή και την εθνική ντροπή.

Τώρα Πάλι, παραμονές εκλογών και έπειτα από 35 χρόνια πρασινο-μπλε διακυβερνήσεων μας Τάζουν (ξανά) ότι είναι αυτονόητο για τις πολιτισμένες χώρες: Ένα κράτος αξιοκρατίας στην υπηρεσία του πολίτη. Αλληλούια!!

Περίληψη της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό κράτος, από το ρεπορτάζ των Δ. Νικολακόπουλου, Αχ. Χεκίμογλου στο ΒΗΜΑ της 26.9.09.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου