Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Πούτιν εδώ και 11 ημέρες έχει εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση (χερσαία, αεροπορική και θαλάσσια) εναντίον της Ουκρανίας, η μεγαλύτερη (επίθεση) ενός κράτους εναντίον ενός άλλου στην Ευρώπη από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, που ο ίδιος αποκαλεί κυνικά ειδική επιχείρηση. 

Απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα (στην πραγματικότητα όλον τον πλανήτη), για να μην επέμβει κανείς να βοηθήσει την Ουκρανία. Ο Πούτιν διαφέρει από τον Κιμ Γιονγ Ουν της Βόρειας Κορέας, στο ότι είναι πολύ χειρότερος - χρησιμοποιεί την πυρηνική απειλή για να καταλάβει μια ολόκληρη χώρα. 

Οι Ουκρανοί περιορίζονται πλέον στην υπεράσπιση των πόλεων τους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όσο και να «εκκενωθούν» από τους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους Πούτιν οι πόλεις από άμαχο πληθυσμό (Κίεβο 2,884εκ, Χαρκοβο 1,419εκ., Οδησσός 993.120), πάλι θα μείνουν πίσω δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, (ηλικιωμένοι, ασθενείς, που δεν έχουν τα μέσα – αυτοκίνητο - βενζίνη, άλλους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κλπ). 

Και μόνο η παράταση πολιορκίας-αποκλεισμού των πόλεων μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή (χωρίς νερό, θέρμανση, τρόφιμα, φάρμακα κλπ). Η μεγαλύτερη όμως ανθρωπιστική καταστροφή θα συμβεί εάν ο Πούτιν διατάξει τα στρατεύματα του να καταλάβουν τις πόλεις, γιατί προκειμένου να το επιτύχουν, πρέπει να τις ισοπεδώσουν, (με βομβαρδισμό από ξηρά, αέρα και θάλασσα). 

Η επιλογή αυτή (του Πούτιν αν την κάνει) θα είναι επιλογή ενός εγκληματία πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου