Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Δώσε Θάρρος στον….Τούρκο να Ψάχνει (Συνεχώς) την….Υφαλοκρηπίδα σου

Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο διαμέρισμα ο ιδιοκτήτης ξυπνά και βρίσκει στη βεράντα του τον γείτονα, να φροντίζει τις γλάστρες. Θα απορήσει, θα θυμώσει, ίσως να καλέσει και την Αστυνομία.

Παρεκτός αν είναι διπλωμάτης, οπότε θα ρωτήσει «πώς θα το πιεις το καφεδάκι σου;» και θα ψήσει στο μπρίκι αυτό που κάποιοι παραγγέλνουν ως «ελληνικό» και άλλοι ως «τούρκικο».

Κάπως έτσι, με χουβαρνταλίκι, υποδέχεται στο Αιγαίο τους τούρκους ερευνητές ο ντεμέκ υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας. Την ώρα που το «Πίρι Ρέις» έκανε βαρκάδα στο Καστελόριζο (τάχα μου έρευνες για τα σεισμικά ταρακουνήματα), ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ναζάκια στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργό με πλήρες χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών.

Συναντήθηκαν τα δυο τους στο Καζακστάν, στην υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στο περιθώριο των εργασιών, σε μια ακρούλα, η Ελλάς όρθωσε το ανάστημά της και κάτι ψέλλισε. Κάπως έτσι ερμηνεύεται το ότι εξέφρασε «έντονη ενόχληση».

Ο κ. Δρούτσας διέδωσε τα χαμπέρια. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η «ενημέρωση των ξένων ομολόγων» που βρίσκονταν στο Αλμάτι έχοντας αναρίθμητα ντέρτια, όντας όμως αδιάφοροι για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι κυβερνήσεις, η ελληνική και η κυπριακή, επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα απρόσκλητα πέρα- δώθε του ερευνητικού σκάφους, το οποίο έφθασε το Σάββατο στα 45 ν. μίλια από το Καστελόριζο.

Επιχειρούν να υποβαθμίσουν την τουρκική δραστηριότητα, με το μεταχειρισμένο επιστημονικό πρόσχημα παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Τουρκία μπαινοβγαίνει άνετη, χωρίς να δίνει λογαριασμό, φτιάχνοντας ανενόχλητη το πρόγραμμά της.

Οι μουσαφιραίοι αποφάσισαν να μείνουν ως τις 20 Αυγούστου και ουδείς φαίνεται αποφασισμένος να ακυρώσει τα σχέδια. Το Λιμενικό παρακολουθεί διακριτικά δείχνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μια χώρα που εκλιπαρεί για φιλικές σχέσεις με τη γείτονα.

Στα ελληνοτουρκικά η Ελλάδα μοιάζει παραδομένη στην ειμαρμένη και το υπουργείο Εξωτερικών μοιάζει με τον πιο φανατικό θεατή των τεκταινόμενων.

Μοιάζει με θεατή που δεν καταλαβαίνει το σενάριο: το θρίλερ της μοιάζει με ρομάντζο.

Από το άρθρο, «Μουσαφιραίοι στο Αιγαίο», της Λώρης Κέζα, στο ΒΗΜΑ 20.7.10.

Από το πρωί της 20.7.10 έκανε και πάλι την εμφάνιση του το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» στην περιοχή της Σαμοθράκης κι ενώ το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» συνεχίζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του Καστελόριζου.

Το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από ένα περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενδεικτικό της προσπάθειας της Άγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις.

Για πρώτη φορά από το 1974 δύο τουρκικά ερευνητικά πλοία εκτελούν ταυτόχρονα έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι Τούρκοι έκαναν χωράφι τους την ελληνική υφαλοκρηπίδα από Βορά μέχρι εσχατιών Νότου και οι δικοί μας συνεχίζουν τις….διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγγαλος κλίνει το μάτι στους Τούρκους να συνεχίσουν τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφού είπε χθες στον Real FM:

Οι Τούρκοι κάνουν έρευνες….στα διεθνή ύδατα!!!!

Ο απόλυτος εθνικός εξευτελισμός σε όλο το «μεγαλείο» του. Δοξάστε τους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου