Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Προεκλογική Απάτη Μετεκλογική Χρεοκοπία (Γ΄)

Ο ολίγιστος ευθύνεται για ολιγωρία, ανευθυνότητα, ανικανότητα.

Την Κερκόπορτα, για να μην εισβάλει η «τρόικα» και λεηλατήσει τη ζωή μας, δεν τη φύλαξε κλειστή.

Σίγουρα κληρονόμησε συντελεσμένη χρεοκοπία. Αν είχε έστω και την ελάχιστη πρόθεση να την αντιπαλέψει, θα συγκροτούσε κυβέρνηση με πρόσωπα ικανά να τιθασεύσουν τη συμφορά, ανθρώπινη ποιότητα από οποιονδήποτε πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Δεν θα έδινε προτεραιότητα στην επίδειξη κομματικής «ανανέωσης», δεν θα πρόσφερε υπουργεία σε φιλαράκια απόφοιτους περιώνυμων πανεπιστημίων για το μεταπτυχιακό τους stage.

Ή πραγματικά αγνοούσε τι παρελάμβανε ή το γνώριζε και αντέδρασε σαν ψιλικατζής κομματάρχης. Και τα δύο ενδεχόμενα δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «ολίγιστος».

Τα μειονεκτικά στοιχεία ατομικής ιδιαιτερότητας (εμφάνιση, εκφραστική δυνατότητα, αμήχανος μιμητισμός του πατρικού αρχηγικού προτύπου, νοοτροπία απόδημου ή και αλλοδαπού) δεν είναι επιτρεπτό να καταλογίζονται στον σημερινό πρωθυπουργό.

Είναι στοιχεία που προϋπήρχαν και οι ψηφοφόροι του τα αγνόησαν, στοιχεία ανάλογα με τις μουσολίνιες πόζες ή τις κωμικές, τάχα αρχηγικές, τσιρίδες και υψωμένες γροθίτσες προγενέστερων πρωθυπουργών.

Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα δεν ανανεώνεται, αντλείται από τα πιο υποβαθμισμένα και ανυπόληπτα κοινωνικά στρώματα (συνδικαλιστές, κομματικές νεολαίες, γόνους επαγγελματιών της πολιτικής), η ψήφος των πολιτών είναι παγιδευμένη σε επιλογές ντροπής ή απελπισίας.

Και το ενδεχόμενο να αρχηγεύουν ακόμα και οι ολίγιστοι, γίνεται αυτονόητα ανεκτό.
Αν η τρέχουσα κρίση, το εφιαλτικό φάσμα πείνας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ο διεθνής εξευτελισμός της αξιοπρέπειας των Ελλήνων λειτουργήσουν σαν καταλύτης κοινωνικής αφύπνισης (πράγμα μάλλον απίθανο), τότε ο όνομα των Παπανδρέου θα ηχεί για τους πολλούς όπως το όνομα των Γλύξμπουργκ.

Και ο σημερινός ολίγιστος πρωθυπουργός του «μνημονίου» θα εγκαταλείψει νύκτωρ τη χώρα.

Τέτοιες εκπλήξεις, οσοδήποτε απίθανες, έχουν ξανασυμβεί στην Ελλάδα.

Από το άρθρο, «Τι σημαίνει ολίγιστος» του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή 4.7.10.

1 σχόλιο:

  1. διστηχος στην ελλαδα δεν εχουν σηνειδησι δημοκρατιας η πλιοψιφια.κανουν νομους,που δεν εφαρμοζουν,ειναι μιρεο να γινη αυτο που βλεπομε.η μιοψιφια ειναι σωστη και τιμειη ανρθωποι.ηταν απαρετιτο να γινουν αυτα,για να καταλαβουν τα λαθιτους.αν τωρα δεν καταλαβουν,οτι βρισκοντε ολοι στο ιδιο καραβι,και πρεπει ολοι να συνβαλουν,για να μη βουλιαξουν.αν ειχαμε καλο κρατος,θα γιριζαν μερικα εκατομιρια ελλινες στην ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή