Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Συνταγματική Κατοχύρωση ΜΗ Διάκρισης Εξουσιών!!

Περίληψη από το άρθρο, «Η υποκρισία στην εξουσία», του Γ. Μαρίνου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.5.09.

Τα όσα ιλαροτραγικά και άκρως εξευτελιστικά για το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα ζήσαμε αυτές τις ημέρες με την υπόθεση Παυλίδη θύμισαν τον γνωστό πατροκτόνο που δικαζόμενος γι αυτό ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή έμεινε ορφανός.

Ακούσαμε εμβρόντητοι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και ιδιαίτερα από τα δύο κόμματα εξουσίας να πλειοδοτούν σε απαξιωτικά επίθετα για την απαράδεκτη προστασία και το ουσιαστικά ακαταδίωκτο αλλά και τις διαβλητές διαδικασίες που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο βασιζόμενος κατά γράμμα σ’ αυτό νόμος περί ευθύνης των υπουργών.

Οποία απύθμενη υποκρισία, ιδιαίτερα από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ), η οποία πιεστικά επέβαλε ως πλειοψηφία το ισχύον σήμερα άρθρο 86 του Συντάγματος το οποίο:

α)απαγορεύει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να ασκεί δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά νυν ή πρώην υπουργών,

β)προβλέπει πολύ σύντομη προθεσμία παραγραφής. Δηλαδή, ουσιαστικά προνοεί για το ακαταδίωκτο.

Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι η πρόθεση των εισηγητών αυτού του άρθρου ήταν η εξασφάλιση του απόλυτα ακαταδίωκτου των υπουργών που λερώνουν τη φωλιά τους;

Αυτά που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι απαράδεκτα. Δεν αποφαίνεται γι αυτό η ανεξάρτητη και κατά τεκμήριο αντικειμενικότερη δικαστική εξουσία αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές. Και αυτοί σπανίως ως ποτέ δεν αποφαίνονται με βάση την πιθανολογούμενη ενοχή του κατηγορούμενου υπουργού αλλά με κριτήρια κομματικού ή ακόμη και προσωπικού συμφέροντος.

Σχόλιο:

Η διάκριση εξουσιών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Τα κόμματα «εξουσίας», φρόντισαν να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη ΜΗ διάκριση τους!!
Αυτή είναι η «δημοκρατική» κατάντια του πολιτικού μας συστήματος!!

Συνταγματική κατοχύρωση της ΑΣΥΛΙΑΣ των μελών της εκάστοτε κυβέρνησης, ότι και αν έχουν διαπράξει, εξασφαλισμένη από την κυβερνητική πλειοψηφία!!

Όσο ο ελληνικός λαός παραμένει στα κομματικά μαντριά, σαν αγέλη προβάτων, οι βοσκοί κομματάρχες θα είναι κυρίαρχοι της χώρας. Μπεεεεεεε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου