Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία και Πειθαρχία

Η Ελλάδα στο 1ο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο είχε περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων και ελάχιστους νεκρούς. Ελήφθησαν εγκαίρως σκληρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία (και λόγω ποινών) τηρήθηκαν από τους πολίτες. Τι πήγε στραβά στο 2ο κύμα της πανδημίας και έχει ξεφύγει ο έλεγχος με γεμάτες τις ΜΕΘ από ασθενείς και πάνω (και) από 100 νεκρούς κάθε μέρα;

Προφανώς άργησαν να παρθούν περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση, (μάλλον η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν παίρνονταν 2 εβδομάδες νωρίτερα).

Ο κυριότερος όμως λόγος είναι η μη τήρηση των μέτρων, (ιδίως των συστάσεων – μη υποχρεωτικών), κατά της εξάπλωσης της επιδημίας από ένα μεγάλο τμήμα του λαού. Είναι κατανοητή η δυσκολία προσαρμογής σε μια νέα μακρόχρονη καθημερινή πραγματικότητα περιορισμών της ελεύθερης μετακίνησης, συναθροίσεων, διασκέδασης κλπ, αλλά είναι αδιανόητη ή αγνόηση της σοβαρότητας του κινδύνου της πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι η Σουηδία στο 1ο κύμα της πανδημίας δεν έκλεισε την οικονομία της (καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κλπ) και δεν πήρε σοβαρά περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολλά κρούσματα και ασυγκρίτως περισσότερους θανάτους από την Ελλάδα. Στο 2ο κύμα της πανδημίας η Σουηδία εξακολουθεί να μην κλείνει την οικονομία της και να μην έχει πάρει σοβαρά περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες της και όμως οι θάνατοι (από την πανδημία) είναι λιγότεροι σε σχέση με την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι Σουηδοί πολίτες (προφανώς) αντιλήφθηκαν την αξία της τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία και πειθαρχούν τις σχετικές συστάσεις της κυβέρνησης τους, χωρίς να απαιτείται η επιβολή τους (με πρόστιμα, ποινές κλπ). 

Αντίθετα στην Ελλάδα (του χαβαλέ) μέχρι και 20.000 διαδηλωτές παστωμένοι για την δίκη της ΧΑ, πορείες συνδικαλιστών, μπαχαλοκουκουλοφόρων, μαθητών, …γιατρών, πάρτι στις πλατείες και σε κλειστούς χώρους χωρίς την τήρηση μέτρων προστασίας. Ακόμα και μετά την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας – συναθροίσεων οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με την προτροπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, (εκδηλώσεις και πορείες… «ηρώων» πολυτεχνείου κλπ).

 


Στα διαγράμματα φαίνονται οι θάνατοι σε Σουηδία και Ελλάδα αντίστοιχα στο 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας. Σημειώνονται:
1. Από 10.4 μέχρι 16.4.20 νεκροί πανδημίας Σουηδία 691, Ελλάς 19. Δηλαδή 36+ φορές περισσότεροι νεκροί στην Σουηδία.
2. Από 17.11 μέχρι 26.11.20 νεκροί πανδημίας Σουηδία 150, Ελλάς 654. Δηλαδή 4+ φορές περισσότεροι νεκροί στην Ελλάδα.

Χωρίς πειθαρχία δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία και όπως φαίνεται στην Ελλάδα δεν υπάρχει και ζωή… πεθαίνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου