Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Φόβος του Casus Belli


Η Τουρκία ανάγκασε την Ελλάδα με την απειλή πολέμου να μην ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην θάλασσα, (12νμ Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS 1982), από το 1982 μέχρι σήμερα. Η Τουρκία τώρα ετοιμάζεται να καταπατήσει την ΑΟΖ της Ελλάδος και να ενεργήσει έρευνες και γεωτρήσεις στα 6νμ ανοικτά της Κρήτης, Καρπάθου και Ρόδου, καταργώντας και στην πράξη το (υποθετικό στο.. μέλλον, ποιο μέλλον;) δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της "υπερήφανης" (παθητικής, κατευναστικής απέναντι στην Τουρκία) εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, ΓΑΠ, Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα, που τώρα σκάει σαν ..μπόμπα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι μήπως τυχαίο; Καθόλου.

Οι Τούρκοι ...βαρέθηκαν να ακούνε συνέχεια για το πόσο η Ελλάδα επιθυμεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, να συζητούν ..ατελείωτα ΜΟΕ (κοροϊδεύοντας τους Έλληνες) και να ..τρομάζουν από τις «αυστηρές» δηλώσεις τύπου, να ..εγκαταλείψουν την πολιτική των κανονιοφόρων 19ου αιώνα, ή να ψελλίζουν ..αορίστως ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να αποτρέψουν την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της (Ελλάδος). Έτσι μετά την Κύπρο, (γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, που η Ελλάδα όφειλε να αντιδράσει και δεν αντέδρασε ως εγγυήτρια δύναμη), ήλθε η σειρά της Ελλάδος.

Η Τουρκία απομένει να εγκρίνει την έρευνα και εκμετάλλευση της ..ελληνικής ΑΟΖ στο ανατολικό Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο (χάρτης), έπειτα από σχετική αίτηση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης και στη συνέχεια να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις.
Τώρα, επειγόντως, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, για να έχει αξιόπιστη αποτροπή, (εκτός από τους ..διπλωματικούς ..μαραθωνίους και εκκλήσεις σε συμμάχους), όπως βρέθηκαν κονδύλια για το σύστημα υγείας, (λόγω κορονοϊού), να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την επαύξηση της διαθεσιμότητας, (ακόμα και μέχρι το 100%), όλων των υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων των ΕΔ, και να προετοιμάσει τον λαό (που αποχαυνώνεται με τα τουρκοσίριαλ) για την σοβαρότητα της τουρκικής απειλής, (αντί να ..ψάχνονται για ..καθορισμό στρατηγικής, ..ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που δεν ιδρύεται, ..σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό ΠτΔ..).

Αυτό είναι το κατάλληλο μήνυμα προς την Τουρκία για την αποφασιστικότητα της Ελλάδος, να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα το κάνουν; Θα ..προκάνουν; Μένει να το δούμε, ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται. Μέχρι τώρα ακούμε μόνο ..βήχα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου