Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Αιέν… Υποχωρείν


Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα (Ζ,208), «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν». Σε ελεύθερη μετάφραση: «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το γένος των πατέρων σου». Η αθάνατη αυτή Ομηρική κληρονομιά καθοδήγησε γενεές Ελλήνων στην υπεροχή τους στον τότε κόσμο.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει υιοθετήσει το παραπάνω ομηρικό ρητό, και στο έμβλημα του αναγράφονται οι δύο πρώτες λέξεις «Αιέν Αριστέυειν».
 
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης αυτό που βρήκε να πει, έπειτα από την τέταρτη μέρα των επιθετικών ενεργειών των Τούρκων με παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, των ελληνικών χωρικών υδάτων και με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Οινούσες και Παναγιά, παρά την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή, ήταν:

* Ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει στάση «στρατηγικής ψυχραιμίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και περιέγραψε την κατάσταση, «δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο για την Πολεμική Αεροπορία, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις προκλήσεις και θα το ξεπεράσουμε».

Δηλαδή περνάνε οι Τούρκοι πάνω από τα νησιά μας, (που θεωρούν δικά τους), για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, παρά τα μέτρα αεράμυνας και εμείς το έχουμε συνηθίσει και ευχόμαστε να το ξεπεράσουμε! 

Η θέση αυτή αποτελεί παραδοχή στρατηγικής αδυναμίας αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, που ανοίγει την όρεξη των Τούρκων, για ακόμα πιο σοβαρές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι με τέτοια παθητική αντιμετώπιση των Τούρκων φθάσαμε στην ήττα των Ιμίων το 1996, (ορόσημο αναβάθμισης των τουρκικών διεκδικήσεων), και από εκεί και πέρα στην αμφισβήτηση/διεκδίκηση 132 ελληνικών νησιών, μικρονήσων και βραχονησίδων, συμπεριλαμβανομένης της ν. Γαύδου νοτίως της Κρήτης, μαζί με το μισό Αιγαίο (αέρα και θάλασσα).

Από το  Αιέν Αριστεύειν των αρχαίων Ελλήνων, στο Αιέν... Υποχωρείν των νεοραγιάδων. Υπάρχει τέλος στις υποχωρήσεις;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου