Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Εκτίμηση Πολιτικής Κυβέρνησης 18 Μαρτίου 2014


Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα που η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει, (τα έχει ήδη θεσμοθετήσει με νόμους), είναι διαρθρωτικά, (περιορισμός του κράτους, κλείσιμο άχρηστων οργανισμών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ). 

Ένα από αυτά τα μέτρα αφορά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του ωραρίου των φαρμακείων, καθώς και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, (ΜΣΦ), και από άλλες επιχειρήσεις, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ,

Επειδή τα καρτέλ και οι συντεχνίες καλά κρατούν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να τα «χαλάσουν» με τους  συνδικαλιστές  και «πελάτες» τους φαρμακοποιούς και ακόμα και ο…. Πολύς Άδωνις Γεωργιάδης πήρε πίσω την απόφαση του για πώληση των ΜΣΦ, εκτός φαρμακείων.

Οι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αντιδρούν στα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν τον περιορισμό του κράτους και των συντεχνιών και αποτελούν ένα αγκάθι στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, όμως αναμένεται, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του, που κάποια από αυτά είναι κάτω από το 4%. Αυτό το γεγονός έχει σαν συνέπεια  να διαφοροποιούνται αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς στο εγγύς μέλλον να μην ψηφίσουν αντιλαϊκά, (με ή χωρίς εισαγωγικά), μέτρα, ή να ανεξαρτητοποιηθούν, ή ακόμα και να ενταχθούν σε άλλο κόμμα, πιθανότατα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει πρόβλημα κυβερνητικής πλειοψηφίας και η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί και να κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης ΣΑΜαρά από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών, και αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χάσουν μεγάλο μέρος από τα τωρινά ποσοστά τους, προς όφελος των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείονται εκλογές εντός του προσεχούς Φθινοπώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου