Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ιδού η… Κύπρος, Ιδού και το Πήδημα (Εκτός Ευρωζώνης – ΕΕ)


Η Κύπρος εδώ και περίπου ένα χρόνο αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές και ήταν σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για την οικονομική στήριξη της.

Το πρόβλημα της Κύπρου εστιάζεται στον τραπεζικό της τομέα, που επιδεινώθηκε από την χρεοκοπία της Ελλάδος και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αρκετών δις ευρώ.

Η Κύπρος έχει ένα διογκωμένο τραπεζικό τομέα με καταθέσεις 7πλάσιες σε αξία του ΑΕΠ της, σε σύγκριση με την Ελλάδα (με άλλα προβλήματα) που έχει καταθέσεις μικρότερες από το ΑΕΠ της. Ένας στους δύο καταθέτες είναι Ρώσος και φημολογούνται διάφορα σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του κομμουνιστή Χριστόφια καθυστερούσε τη λήψη απόφασης επί πολλούς μήνες ένταξης σε πρόγραμμα της τρόικας και στις πρόσφατες εκλογές την… έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και δεν ήταν ξανά υποψήφιος πρόεδρος.

Η απόφαση του Eurogroup να περιλάβει στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες είναι ένα σκληρό μέτρο που δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως.

Η κυπριακή κυβέρνηση και οι Κύπριοι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν:

* Θα δεχθούν την απόφαση του  Eurogroup και την οικονομική στήριξη, ή

* Θα την απορρίψουν και θα προσπαθήσουν να βρουν άλλη λύση.

Η άλλη λύση πιθανόν να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης….

Αντέχει η Κύπρος αυτή τη λύση;; 

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ "ΓΕΝΝΑΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή