Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ανέργων… Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ)


Αν υπάρχει ένας ζωτικός χώρος όπου το «αλαλούμ» αυτής της χώρας απεικονίζεται σε όλες τις παράλογες, έως και πλήρως ασυνάρτητες, διαστάσεις του, αυτός είναι της παιδείας.

Έχουμε «κατασκευάσει» μία τριτοβάθμια εκπαίδευση με βασικό στόχο την παραγωγή πτυχιούχων για τη διοχέτευσή τους στο Δημόσιο και την παραπαιδεία αφενός και την τροφοδοσία ενός υπερπληθυσμού επαγγελματιών σε διάφορους κλάδους, που ξεπερνούσε τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η αδυναμία διατήρησης του «α λα γκρέκα» μοντέλου της κρατικοδίαιτης με δανεικά οικονομίας δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει τεχνητές συνθήκες απασχόλησης μέσα στην Ελλάδα.

Στα τμήματα Θεατρολογίας απανταχού της επικράτειας εισάγονται κάθε χρόνο περί τους 300 φοιτητές και άλλοι 75 στο τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του ΑΠΘ. Πού θα βρουν δουλειά όλοι αυτοί, εκτός και αν τους αρκεί η ικανοποίηση του ασίγαστου πάθους τους για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», στο τμήμα Θεολογίας του Καποδιστριακού θα εισέρχονται 200 φοιτητές (αντί 279 μέχρι τώρα) και άλλοι 200 (από 135) στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, ό,τι και να σημαίνει αυτή η επιστήμη.

Στο ΑΠΘ θα μπαίνουν 200 στο τμήμα Θεολογίας (αντί 207) και 150 (αντί 189) στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Δηλαδή, θα παράγονται περί τους 750 φοιτητές τον χρόνο, αν δεν υπάρχουν και αλλού αντίστοιχα τμήματα. Ίσως ούτε το Ιράν να παράγει τόσους θεολόγους.

Ενδεικτικά, στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι στα τμήματα Μαθηματικών των ελληνικών ΑΕΙ εισάγονται περί τους 1.530 αποφοίτους λυκείου, στα ποικιλώνυμα τμήματα Φιλολογίας γύρω στους 4.770, στα τμήματα Φυσικής 995.

Αν όλοι αυτοί καταλήξουν σε λίστες αναμονής για διορισμό, θα περιμένουν χρόνια, και όταν με το καλό διοριστούν για να διδάξουν παιδιά, θα έχουν ασφαλώς ξεχάσει όσα έμαθαν.

Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία θα αντιληφθεί σταδιακά και με σκληρό τρόπο ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα μπαίνει στα ΑΕΙ, για να βγουν πτυχιούχοι μεν, άνεργοι δε.

Από το άρθρο, «ΑΕΙ παραγωγής άνεργων πτυχιούχων», του Ά.Στάγκου kathimerini.gr 10.3.13.

Λεωνίδας: Στη λογική κάθε νομός και πανεπιστήμιο, κάθε πόλη και ΤΕΙ, που μοίραζαν απλόχερα οι άχρηστοι πολιτικοί, τώρα με τις περικοπές τμημάτων τι «φυσιολογικό» για το Καφριστάν έχουμε;;

* Αντίδραση των αγανακτισμένων… σουβλατζήδων, ντιλιβεράδων, ιδιοκτητών (φοιτητικών) διαμερισμάτων,  και άλλων (τοπικών) «παραγόντων» για να μη φύγουν οι σχολές από τον τόπο τους και χάσουν το ψωμί τους. Αποκλεισμοί δρόμων, δημοσίων κτιρίων «διαβατήρια» και άλλα… happenings. 

Ελλάς το μεγαλείο (της Ξευτίλας) σου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου