Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Συνταγή της…...Σίγουρης Χρεοκοπίας

ΠΡΙΝ ΕΠΤΑ μήνες το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την εξουσία με την οικονομία σε κακή κατάσταση. Έχοντας καθαρότητα του σκοπού, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από κοντά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Έκτοτε έχουν παραχωρήσει- μόνοι ή μαζί περισσότερες συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ από όσες έχουν δώσει πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών του ελληνικού κράτους.

Τι πέτυχαν; Πέτυχαν το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων- μέχρι 12 μήνες- ελληνικών ομολόγων να υπερδεκαπλασιαστεί. Από 0,35% σε 3,65%. Κρίμα τις συνεντεύξεις...

Δημήτρης Μητρόπουλος στα ΝΕΑ, «Θα αμφισβητηθεί το πολιτικό σύστημα».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανεπιγνώστως (δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία περί αυτού...) ο Γιώργος παραδέχθηκε, στο διάγγελμα από το Καστελλόριζο, την προσωπική ευθύνη του για τον ιστορικό εξευτελισμό της χώρας, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή:

«Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ελπίζαμε», είπε, «ότι η απόφαση (σ.τ.σ.: για τη σύσταση του μηχανισμού χρηματοδότησης) θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν».

Πώς να ανταποκριθούν, κουτόχορτο τρώνε; Για να ανταποκριθούν, η σωστή σειρά των πραγμάτων έπρεπε να ήταν η αντίστροφη. Πρώτα όφειλε να δείξει η κυβέρνηση ότι καταπιάνεται δυναμικά «με τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» και έπειτα να περιμένει ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν.

Εκτός από τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, (που τα έλαβε απαρηγόρητη η κυβέρνησή του...), επί έξι μήνες η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε το ουσιαστικό, ούτε έχει δείξει –παρά τα μεγάλα λόγια περί «πολέμου» και «έκτακτης ανάγκης»– διάθεση προσαρμογής στην κρισιμότητα των συνθηκών.

Ακόμη και σήμερα, αρκούν εκατό ασύδοτοι και ημιπαράφρονες συνδικαλιστές για να καταλύσουν το κράτος ανά πάσα στιγμή!

Θράσος! Αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, στην περίφημη δήλωση από το Καστελλόριζο, ο Γιώργος πρόσθεσε το εξής:

«Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας»! Μα, πού βρίσκει τη διάθεση για αστεία, την ώρα που ανακοινώνει την προσφυγή στο ΔΝΤ;

Στέφανος Kασιμάτης στην Καθημερινή 25.4.10, « Παραδέχθηκε το λάθος του. Να ελπίζουμε ότι το κατάλαβε κιόλας;»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακόμα και στις αρχές Ιανουαρίου η χώρα μας μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, για το 2010 με 4%!!!

Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση του Γ.Α.Π συνέχισε την τακτική του…… «Τιτανικού», βουλιάζοντας μέρα με τη μέρα τη χώρα στο βούρκο της αναξιοπιστίας, εκτινάσσοντας τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικά ύψη πάνω από 13% (Spread 1000 μονάδες!! 28.4.10).

Έτσι, η Άνευ Όρων, προσφυγή στο ΔΝΤ και την ΕΕ κατέστη αναπόφευκτη.

Μία από τις παρακάτω δύο εξηγήσεις, μπορεί να συμβαίνει, για τον Γ.Α.Π και την κυβέρνηση του:

1. Πλήρης αποτυχία της πολιτικής και των χειρισμών τους, λόγω (διανοητικής- επαγγελματικής) ανεπάρκειας.

2. Σκόπιμη επιλογή της «τακτικής Τιτανικού» για να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ-ΕΕ, για να «φορτωθούν» τα σκληρά ΑΝΑΓΚΑΙΑ μέτρα ΜΟΝΟ στους Άλλους:

Προηγούμενη κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ και.... Κερδοσκόπους.

Είτε ισχύει η μία, ή η άλλη περίπτωση, διέπραξαν ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου