Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πολιτικό Κόστος + Ανικανότητα = Χρεοκοπία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ευθύνης για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα το έχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Καμία!

Ο κ. Παπανδρέου παρ’ ότι έβλεπε ότι θα ερχόταν στην εξουσία δεν είχε προετοιμασθεί
γι’ αυτήν.

Ακόμη και ο σχεδιασμός του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εμφανές ότι έγινε στο πόδι, πάνω σε μια κόλλα χαρτί, όπως φάνηκε από την κατάργηση του υπουργείου
Ναυτιλίας, τον τουρισμό που έμεινε ορφανός
κ.λπ.

Η στελέχωση ορισμένων κρίσιμων πόστων δεν συνήδε με την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ σχεδόν διασφάλιζε τη διγλωσσία και το χάος (π. χ. το δίδυμο Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη).

Ένα σημαντικό όμως, πια, κομμάτι της ευθύνης ανήκει αναμφίβολα στη σημερινή κυβέρνηση.

Μερικά κρίσιμα λάθη επιδείνωσαν καταλυτικά την κατάσταση:

- Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε όμως σε εκείνο το μοιραίο «λεφτά υπάρχουν» και τις συνταγές της κ. Κατσέλη.

- Όταν αποφασίστηκε η απογραφή του πραγματικού ελλείμματος, δεν υπολογίστηκαν ορθά οι αντιδράσεις των αγορών ούτε ζυγίστηκαν οι επιπτώσεις της ενέργειας αυτής.

- Το σοκ του 12,7% είχε νόημα μόνο αν (α) έπαιρνε άμεσα μέτρα και (β) έπαιρνε πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για επιδόματα στήριξης κ.λπ.

- Ο πρωθυπουργός βοήθησε θεαματικά στη δημιουργία ενός εξόχως αρνητικού στερεοτύπου για τη χώρα όταν δήλωσε ευθαρσώς στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. ότι είμαστε η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Και αλήθεια να είναι...

- Όταν φάνηκε πως οι αγορές στερεύουν, απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε. Όταν οι Γερμανοί έδειξαν πόσο σκληροί θα ήταν στους όρους τους, η Ελλάδα άρχισε να απειλεί ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ.

- Έτσι λοιπόν οι Γερμανοί αποφάσισαν, μαζί με τις αγορές, να μας στείλουν εκεί. Τότε θυμηθήκαμε ότι δεν μας αρέσει το ΔΝΤ και πως δεν είναι σωστό για την Ευρώπη να μπλέξει στα πόδια της το ΔΝΤ.

- Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την 11.4.10 ότι το πιστόλι είναι τώρα γεμάτο και συνεπώς οι αγορές θα υποκύψουν. Το spread του δεκαετούς ομολόγου έφτασε την 16.4.10 τις 430 μονάδες.

Κάθε καλόπιστος άνθρωπος θα συμφωνήσει πως ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία στη χειρότερη δυνατή συγκυρία της μεταπολίτευσης μετά την περίοδο 1974-5.

Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι αν συνεχιστούν η έλλειψη προετοιμασίας, η απουσία μιας σφικτής έμπειρης ομάδας, η διεθνής υπερκινητικότητα χωρίς στόχους, οι «μαγκιές» έναντι αγορών, Γερμανών, ΔΝΤ κ.λπ., το μέλλον δεν προδιαγράφεται ρόδινο.

Και όσο άδικο κι αν είναι, κάθε καθυστέρηση και στραβοπάτημα διασφαλίζει πως μπορεί η ευθύνη να ανήκει στον κ. Καραμανλή, το ναυάγιο όμως θα το φορτωθεί ο κ. Παπανδρέου.

Από το άρθρο, «Δέκα κρίσιμα λάθη», του Α. Παπαχελά στην Καθημερινή 18.4.10

Το spread έπρεπε ν’ ανέβει στις 530 μονάδες στις 22.4.10 για να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ο πρωθυπουργός, ότι οι αγορές δεν πτοούνται από τζάμπα μαγκιές και "τσαμπουκά" της κυβέρνησης του και να αποφασίσει σήμερα, 23.4.10, να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Η ελπίδα, μέσα στα ακόμη πιο δυσάρεστα οικονομικά μέτρα λιτότητας που θα ακολουθήσουν, είναι ότι:

Ξένοι, (οι δανειστές μας), θα αποφασίζουν από δω και πέρα για το συμμάζεμα του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους που δημιούργησαν και χρεοκόπησαν οι άχρηστοι-λαμόγια πολιτικοί μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου