Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνοτουρκικά (Διάλογος με έναν Φίλο) 10


Φίλος
Στα 50 πάνω-κάτω χρόνια που θυμάμαι, έχουν γίνει χονδρικά πάνω από 100.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τους γείτονες. Μου διαφεύγει πότε ήταν ακριβώς ἡ τελευταία φορά που καταρρίψαμε ἕναν «παραβάτη». Πως;;? Δεν καταρρίψαμε κανέναν ;;? Ούτε ἕναν βρε παιδιά;;? Για την τιμή των ὅπλων ;;? Από Γ. Παπαδόπουλο μέχρι Κυριάκο, κανέναν ;;? Μα γιατί ;;?
….Δεν θα σχολιάσω. Το αφήνω σε σας. Οἱ γελοιογράφοι ὡς γνωστόν, για τα ευκόλως εννοούμενα χρησιμοποιούν δυο λέξεις : «ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ».

Leonidas
Στην περίπτωση μας, αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν εμπιστοσύνη στις ΕΔ και τις φρόντιζαν σε προσωπικό και εξοπλισμούς, (αντί να τις έχουν στο περιθώριο), ούτε 100χ παραβιάσεις, ούτε καθημερινές υπερπτήσεις νησιών και «γαλάζιες πατρίδες» θα υπήρχαν και δεν θα ήταν η Ελλάς ζήτουλας προστασίας από συμμάχους. Το μόνο που (υποτίθεται) εξασφαλίζουν οι ΗΠΑ είναι η αποτροπή ενός γενικού πολέμου με την Τουρκία. Χαμένος πάντα είναι ο πιο αδύναμος. 
Φίλος
Ακριβώς αυτό προσπαθώ να επεξηγήσω τόσον καιρό. Από το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Αθηναίων - Μηλίων της αρχαιότητας, διαχρονικά μέχρι σήμερα, τα μικρά κράτη, δορυφόροι μεγάλων δυνάμεων, έχουν ελευθερία κινήσεων μόνο για τα δευτερεύοντα. Ίσως τους επιτρέπεται, για το θεαθήναι, και κάποια φιλολογική άποψη για τα σοβαρά και τα κρίσιμα. Την ὅποια σημαντική εξέλιξη ὅμως τη ρυθμίζει και την δρομολογεί ὁ αδιαφιλονίκητος ισχυρός Αυτή την λεπτομέρεια την γνώριζαν οι παλαιότεροι και την γνωρίζουν και οι νυν κυβερνώντες. Αυτός είναι ουσιαστικά ὁ βασικότερος λόγος που δεν δίνουν την ανάλογη έμφαση στην βαθμό ετοιμότητας των ΕΔ. Τις δε "εντάσεις" τις χρησιμοποιούν και οι δύο (εμείς και οι απέναντι) για εσωτερική κατανάλωση. Δυστυχώς.

Leonidas
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο χαμένος (των "εντάσεων") είναι η Ελλάς. Μέχρι τώρα δεν ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα 12νμ, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ίμια και βλέπουμε..

Φίλος
Ναι, Σωστά το λές. Ἐτσι είναι. Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ὅτι δεν μας αφήνουν. Αν έχουμε βιώσιμη εναλλακτική να την ακούσω και να την στηρίξω. Αλλά δεν έχουμε κατά τα φαινόμενα.

Leonidas
Μία είναι η βιώσιμη λύση, ισχυρές ΕΔ και ο λαός σε εγρήγορση έτοιμος να υποβληθεί σε θυσίες (οικονομικές και άλλες). Η.. εναλλακτική είναι μοίρασμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την Τουρκία.

Φίλος
Ναι θα ήταν μια ὑποθετική λύση αν ὑπήρχε μια ἑνιαἰα μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική ατζέντα, αποδεκτή από ὅλο το πολιτικό φάσμα ἤ τουλάχιστον από τα κόμματα που δυνητικά εναλλάσσονται στην εξουσία. Με τις εμπειρίες που βίωσα τόσα χρόνια δεν έχω καμιά ελπίδα ὅτι μπορεί να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Το "μοἰρασμα" είναι ἐνα σενάριο που μόνο αν το επιδιώκουν οϊ Αμερικανοί για δικούς τους λόγους μπορεί να συμβεί στο ορατό ή στο απώτερο μέλλον. Ένα τέτοιο μοίρασμα ὅμως έχει πολλές παραμέτρους. Δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Leonidas
Αν η λύση είναι.. τύπου ΙΜΙΑ την ξέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου