Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Το Τσούρμο της Κουτάλας (της Εξουσίας)


Σ’ όλο τον κόσμο έχουν την εμπειρία της «περήφανης διαπραγμάτευσης» με τα πουκάμισα έξω. Κι αυτή μια πολιτική του ποδαριού ήταν· προέκυψε μεταξύ τυρού κι αχλαδιού στην Αίγινα, προφανώς με διαλόγους του στυλ: «Και τι θα μας κάνουν μωρέ; Θα μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη «Σιγά μην μας πετάξουν έξω... Όρμα Γιάνη». Τελικώς, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, «πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση... Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας» (ΕΡΤ 13.8.2016).

Φυσικά, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τίποτε άλλο από στελέχη που ανδρώθηκαν πολιτικώς στα καφενεία των Εξαρχείων και μετρούσαν τις ήττες του καπιταλισμού από το πόσες φορές είχαν νεκρώσει το κέντρο της Αθήνας. Βλέπουν τον κόσμο με βάση τις φτωχές τους εμπειρίες και δύο τσιτάτα από τον Λένιν που πρωτοέμαθαν μικροί.
Το χειρότερο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η ιδεοληψία των στελεχών της, ούτε το γεγονός ότι όρμησαν λιμασμένοι στον ταβά με τα κουλούρια της εξουσίας. Είναι η προχειρότητα και η βαθύτατη άγνοια του κόσμου που μας περιβάλλει. Γιατί ο λαϊκισμός, που προσάπτουν σ’ αυτή την κυβέρνηση, προϋποθέτει την άγνοια.
Από το άρθρο, «Μέτρα του ποδαριού» του Πάσχου Μανδραβέλη, kathimerini.gr 1.9.16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου