Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης Κυβέρνησης 28.9.15


Έπαιξε λοιπόν ο κ. Τσίπρας τη ζαριά (πάλι) των εκλογών και του βγήκε, καθώς ο «σοφός» λαός του έδωσε 2η ευκαιρία, να κυβερνήσει ξανά με τον εκλεκτό του εταίρο κ. Καμμένο. Με 34,46% (κόντρα στις δημοσκοπήσεις) και 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 3,69% και 10 βουλευτές των ΑΝΕΛ σχηματίστηκε (ξανά) η αριστερο/ακροδεξιά κυβέρνηση.
Αν και το blog αυτό είχε υποστηρίξει ότι θα ήταν καλύτερα για την διακυβέρνηση της χώρας να «ψαλιδιστεί» το πρώτο κόμμα, (για να αναγκαστεί να συνεργαστεί με περισσότερα κόμματα  πιο δύσκολα τα από κοινού ρουσφέτια/λαμογιές κλπ), είναι πιο... δίκαιο να αντιμετωπίσουν το 3ο μνημόνιο (επιπλέον τα μέτρα που δεν είχαν υλοποιηθεί από τα προηγούμενα μνημόνια),  αυτοί που το έφεραν, (Τσίπρας-Καμμένος), ενώ έσχιζαν τα προηγούμενα, (μνημόνια).
Οι ΑΝΕΛ παρά την απίστευτη κωλοτούμπα της υπογραφής του μνημονίου Τσίπρα, κατόρθωσαν να εισέλθουν στη Βουλή, (κόντρα στις δημοσκοπήσεις), κυρίως λόγω της υπόσχεσης τους για την πάταξη της διαφθοράς και την τιμωρία των πολιτικών, που είναι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα. 
Η απαλλαγή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από τα κομμουνιστικά και δραχμολαγνικά βαρίδια, (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Μπαρουφάκης κλπ), διευκολύνει την συγκυβέρνηση. Όμως η ψήφιση των μέτρων, που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο στη Βουλή, καθώς και η υλοποίηση τους, αναμένεται να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, (53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη διαφοροποιηθεί από το μνημόνιο), και στα κόμματα που την στηρίζουν (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Επίσης αναμένονται κοινωνικές αναταραχές, (διαδηλώσεις/καταλήψεις ιδίως από θιγόμενες επαγγελματικές τάξεις), από τα βαριά φορολογικά μέτρα, τις μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κλπ.
Ο «σοφός» λαός ψήφισε Ευρώπη και ευρώ με μνημόνιο, ελπίζοντας ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα είναι… καλύτεροι στη διαχείριση του.

Εκτιμάται ότι στην πορεία των (αναγκαστικών) μεταρρυθμίσεων/μέτρων:

* Αν πραγματικά παταχθούν οι υπεύθυνοι πολιτικοί (και οι συνεργάτες τους) των οικονομικών σκανδάλων και καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, που έχουν κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, και αποφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, θα είναι δυνατή η ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων μέτρων  που πλήττουν μισθούς και συντάξεις και θα «περάσουν» πιο εύκολα τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα και στη Βουλή και στον λαό. Στην περίπτωση αυτή, σε συνδυασμό με αναπτυξιακά έργα για την δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας, η κυριαρχία του κ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή της χώρας θα παγιωθεί,

* Αν δεν συμβούν τα παραπάνω και εφαρμοστούν μόνο τα σκληρά μνημονιακά μέτρα, η συγκυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και δεν αποκλείεται η πιθανότητα να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι πολύ πιθανή μια νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του 3ου μνημονίου, (τελευταία δανειακή συμφωνία/ευκαιρία από την ΕΕ), και να υπάρξει (πάλι) κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, εάν δεν συγκροτηθεί άλλο κυβερνητικό σχήμα που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αν δεν βρεθεί συναινετική κυβερνητική λύση και τεθεί πάλι θέμα εκλογών, η έξοδος από το ευρώ θα είναι μάλλον αναπόφευκτη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

1 σχόλιο:

  1. Περιμένω τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ να δω τι θα κανουν όταν θα ελθουν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου! Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη μακροβιότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προβλέπω η βόμβα να σκάσει κατά την άνοιξη! Υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή