Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης 2.9.15


Ο κ. Τσίπρας, αφού έπαιξε την χώρα στα ζάρια, (με την ηλίθια/εγκληματική/καταστροφική διαπραγμάτευση Μπαρουφάκη), έκλεισε τις τράπεζες, προκάλεσε ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, και έφερε ένα μνημόνιο 86δις€ ,(βλέπε:http://www.hellasbelowzero.blogspot.gr/2015/07/6.html), τελικά, προτίμησε να λύσει τις διαφορές του με το κόμμα του, προσφεύγοντας (πάλι) σε (άχρηστες/επιζήμιες για τη χώρα) εκλογές, (με την συναίνεση των εταίρων της ΕΕ). Σημειώνεται εδώ ότι το bonus στον Τσίπρα από τους δανειστές, (για την υπογραφή του μνημονίου), ήταν να μην γίνει (τελικά) κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών, ώστε να μην τον απαξιώσουν ακόμη περισσότερο στο «σοφό» λαό…

Ο Τσίπρας δεν προτίμησε το συμφέρον της χώρας, με σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την στήριξη των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, (βλέπε: http://www.hellasbelowzero.blogspot.gr/2015/07/25715.html), αλλά το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον, (όπως εκείνος νομίζει ότι το εξυπηρετεί καλύτερα). Έτσι με τις εκλογές παίζει ακόμα μια ζαριά, για να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία, Όμως η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε η μνημονιακή στροφή του Τσίπρα τον αποδυναμώνει και καθιστά τουλάχιστον την αυτοδυναμία του κόμματος  αδύνατη. Ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ που του έχει απομείνει, (παραιτούμενος αυτός και η κυβέρνηση του), επιλέγει να πάει όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε εκλογές, για να μην υποστεί παραπέρα φθορά από την υπογραφή του 3ου (δικού του) μνημονίου. Προσπαθεί έτσι να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπουν φοροκαταιγίδα και μειώσεις μισθών/συντάξεων, ώστε ο «σοφός» λαός να τον ψηφίσει, προτού προλάβει να καταλάβει ότι του… άδειασε τις τσέπες το αριστερό μνημόνιο. Τις εκλογές τις είχε αποφασίσει από τις 12.7.15, (όπως παραδέχθηκε ο ίδιος), και για το λόγο αυτό δεν είχε προβεί, (η κυβέρνηση του), στην πλήρωση των θέσεων των προέδρων ΣΤΕ και ΕΛΣΥΝ, για να μείνει μόνο η συνδικάλα αντιμνημονιακή δικαστικός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου (μοναδική υποψήφια για προσωρινή πρωθυπουργός για τις εκλογές, όπως και έγινε.

Ο κ. Λαφαζάνης με την αριστερή πλατφόρμα του  ιδρύει την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και διακηρύσσει ότι, παραμένει αντιμνημονιακός, κανονικός εκφραστής του ΣΥΡΙΖΑ του προγράμματος Θεσσαλονίκης και θα επιλέξει να πάει τη χώρα εκτός ευρώ σε εθνικό νόμισμα, εάν οι δανειστές δεν δεχθούν το πρόγραμμα του! Η διαφορά του με τον Τσίπρα είναι ότι ο πρώην αρχηγός του… κώλωσε και δεν έβγαλε τη χώρα από το ευρώ, γιατί είδε το… (Μνημονιακό) Φως το Αληθινό. Η αλήθεια είναι ότι ο Λαφαζάνης και προεκλογικά υποστήριζε ότι η σε περίπτωση μη εφαρμογής του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έπρεπε να πάει στη δραχμή. Η μισή αλήθεια, (απάτη), τώρα του κομμουνιστή Λαφαζάνη, είναι ότι ναι μεν λέει στον «σοφό» λαό ότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, αλλά κρύβει ότι την θέλει και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης/ΝΑΤΟ. Η πραγματική του επιδίωξη είναι η εγκαθίδρυση ενός νέο-κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Λαφαζάνης και το κόμμα του αναμένεται να «ανταμειφθεί από νέο-αντιμνημονιακές δυνάμεις του «σοφού» λαού και να εισέλθει στη νέα Βουλή με ποσοστά ίσως και πάνω από 4%.

Η ανεκδιήγητη, αντιμνημονιακή ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου συντάσσεται ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη με τον Λαφαζάνη, γεγονός που ενισχύει το αντιμνημονιακό στρατόπεδο του ΛΑΕ. Ο Μπαρουφάκης «κάηκε» από μόνος του και δεν αναμένεται να κατέβει στις εκλογές.

Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, που άσκησαν την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή "αντιμνημονιακή" πολιτική, μετά την ταπεινωτική, (για τις καρέκλες τους), μνημονιακή κωλοτούμπα, έχουν απαξιωθεί και το πιο πιθανό (και δικαίως) είναι να μην εισέλθουν στη νέα Βουλή. Οι πιο σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι τους αναμένεται να διαλέξουν την αντιευρωπαϊκή (κρυφο)ναζιστική ΧΑ, ενώ οι πιο μετριοπαθείς μάλλον θα επιστρέψουν στην ΝΔ

Η ΝΔ με τον Μεϊμαράκη κάνει, (για λόγους «ενότητας»), επιστροφή στο καλό κομματο-διεφθαρμένο παρελθόν. Επανεντάσσει τους Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Μαντούβαλο προς δόξαν του (δεξιού) «σοφού» λαού! Αμετανόητοι… Βέβαια με την πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον… Βαγγέλα πρόεδρο έχει καλές πιθανότητες να πλησιάσει το ποσοστό των εκλογών της 25.1.15 και ανάλογα με το μέγεθος της τελικής αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει και την πρώτη θέση στις προσεχείς εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της «ενότητας» προσπάθησε να να συνεννοηθεί με τον ΓΑΠ, για κάποια εκλογική σύμπραξη, που όμως δεν επετεύχθει. Αν ο ΓΑΠ και το κόμμα του δεν συμμετάσχει στις εκλογές θα συμβάλλει εμμέσως σε κάποια αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που σε συνεργασία του με την ΔΗΜΑΡ μπορεί να φθάσει το ποσοστό του 5%.

Το Ποτάμι έχει ορθές, σοβαρές και σταθερές πολιτικές θέσεις, (μένει να φανεί αν τις εφαρμόσει/επιβάλλει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη), σε σχέση με την αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, την επικράτηση της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης/διαχείρισης. Όμως, η πόλωση  που επιχειρείται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπιέζει τα ποσοστά του, όπως και των άλλων μικρότερων κομμάτων. Ο «σοφός» λαός τσιμπάει περισσότερο πάντα προς τους διαφαινόμενους νικητές, άσχετα αν τον έχουν κοροϊδέψει κατ' επανάληψη... Έτσι θα είναι επιτυχία να διατηρήσει τη δύναμη περί το 6%. 

Η ΧΑ «πουλάει» την πιο ακραία αντιμνημονιακή και αντιευρωπαϊκή πολιτική, ιδίως τώρα με το τσουνάμι των προσφύγων και λαθρομεταναστών και αναμένεται ο «σοφός» αντιμνημονιακός λαός, (που ψηφίζει μόνο "Αντί" και δεν βλέπει τη φασιστική φόλα), να αυξήσει τα ποσοστά της πάνω από το 6%. 

Το ΚΚΕ έχει τους δικούς του πελάτες που ελπίζουν στην... δεύτερη σταλινική παρουσία και διατηρεί πάντα ένα ποσοστό τουλάχιστον 4-5%.

Ο Βασίλης Λεβέντης με το κόμμα του Ένωση Κεντρώων είναι μια φωνή που, πέρα από (κάποιο σημείο) γραφική, ευαγγελίζεται την πάταξη του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος και του κράτους που δημιούργησε και έχει (μετά από δεκαετίες), καλές προοπτικές να πιάσει το 3% και να εισέλθει στην νέα Βουλή.

Με βάση τα παραπάνω και με απίθανη την περίπτωση αυτοδυναμίας, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ, διαμορφώνονται τα παρακάτω δύο μετεκλογικά σενάρια, για την κυβέρνηση της χώρας:

1ο Σενάριο,  Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα, αλλά απέχει αρκετά από την αυτοδυναμία. Με μεγαλύτερη πιθανότητα να μην είναι οι ΑΝΕΛ στην Βουλή, θα πρέπει να συνεργαστεί με τα άλλα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα, (Ποτάμι ΠΑΣΟΚ), ή ακόμα μόνο με την ΝΔ (μεγάλο συνασπισμό), αν και τώρα ο Τσίπρας απορρίπτει αυτές τις προοπτικές. Στην καλύτερη περίπτωση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα, η πορεία της κυβέρνησης, με τον Τσίπρα (που υπέγραψε το μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως λέει ο ίδιος), ή άλλο πρωθυπουργό δεν θα είναι εύκολη κατά την ψήφιση και εφαρμογή των προβλέψεων του 3ου Μνημονίου. Θα υπάρξουν (ξανά) πολιτικές/συνδικαλιστικές ανακατατάξεις και κοινωνικές αναταραχές/διαδηλώσεις, (κλειστά επαγγέλματα, προνομιακές επαγγελματικές ομάδες κλπ), με ενδεχόμενο την διακοπή των μεταρρυθμίσεων και εμφάνισης (πάλι) του… φαντάσματος Grexit

Σε περίπτωση που δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές, ή στην πιο ακραία περίπτωση, (όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από τον Τσίπρα), κάνει… αντιμνημονιακή στροφή και συνεργαστεί με την Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη (ΛΑΕ), ανάλογα με το ποσοστό της στη νέα Βουλή, τότε το «φάντασμα» του Grexit, ιδίως με την δεύτερη προοπτική γίνεται αμέσως πραγματικότητα.

2ο Σενάριο.  Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αυτή η κυβέρνηση, τουλάχιστον, δεν έχει το στοιχείο της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και αναμένεται να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα κατά την ψήφιση και εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς συντεχνίες και προνομιακές επαγγελματικές τάξεις, (που θα θιγούν τα συμφέροντα τους).

Εκτιμάται ότι σε κάθε κυβερνητική περίπτωση, (σενάριο 1, ή 2), η ενδυνάμωση (αυξημένα ποσοστά), του Ποταμιού του κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη), θα συμβάλλει στην Αποπολιτικοίηση του Δημοσίου/Κρατικής μηχανής, (βασικός όρος του  3ου μνημονίου), καθώς και στην Αξιοκρατία, Διαφάνεια και γενικώτερα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που χρειάζεται η χώρα και δεν έπραξαν μέχρι τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνστη θα συμβάλλει και μη εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στη νέα Βουλή.

Επίσης η ενδυνάμωση της ΧΑ θα αυξήσει τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, (μαζί με ΛΑΕ, ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ του κόκκινου ολοκληρωτισμού), και δρα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου