Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης 25.7.15


Έγινε λοιπόν η μεγάλη κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα και υπογράφηκε σε πρώτη φάση μια συμφωνία προαπαιτούμενων σκληρών μέτρων, που αφορούν, την εξυγίανση του δημόσιου τομέα την λειτουργία της δικαιοσύνης, κλπ, μέχρι να υπογραφεί η τελική δανειακή σύμβαση, (μνημόνιο), ύψους περίπου 86δις.€ με μέτρα πάνω από 12δις.€, μέχρι τα τέλη του προσεχούς Αυγούστου.
Όπως ήδη είχε εκτιμηθεί παλιότερα και επιβεβαιώθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα το πρόγραμμα 11δις.€ παροχών της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εντελώς ανεδαφικό και ανεφάρμοστο μη συμβατό με την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα ευρωπαϊκά οικονομικά πρότυπα, (επανίδρυση κράτους τέρατος ψιλοσοβιετικού τύπου,/τροφού των πάντων, κλπ).
Η μέχρι γελοιότητος πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι των άλλων 18 χωρών της ευρωζώνης, αλλά και των άλλων 27 της ΕΕ θα υπέκυπταν στην απειλή/εκβιασμό του Τσίπρα για διάλυση της ευρωζώνης σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ (Grexit), έγινε μπούμερανγκ για τη χώρα, που απειλήθηκε με άμεση έξοδο από το ευρώ, αν ο πρωθυπουργός δεν υπέγραφε την επώδυνη συμφωνία που περιγράφεται παραπάνω.
Τώρα ο κ. Τσίπρας πρέπει να τιμήσει την υπογραφή του, να κλείσει την τελική συμφωνία, να κυρωθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στο νέο (3ο ) μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι την 20.8.15 υπάρχει μια πληρωμή 3,7δις.€ προς την ΕΚΤ, οπότε μέχρι τότε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί λύση (πάλι) μέσω κάποιας ενδιάμεσης συμφωνίας (δάνειο γέφυρα), για να δοθούν τα χρήματα στην ΕΚΤ.
Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ομάδας
του κόμματος του, που ήδη αριθμεί 38-39 απώλειες, στο μεγαλύτερο μέρος από την αριστερή πλατφόρμα του Λαφαζάνη. Μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα αποτελεί και η αυτονομηθείσα  Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία και λόγω του θεσμικού της ρόλου, (προέδρου της Βουλής), βάζει εμπόδια στην ψήφιση και εφαρμογή της συμφωνίας. Επίσης η στάση του Μπαρουφάκη, ως προς την στήριξη Τσίπρα θεωρείται απρόβλεπτη και με δεδομένο ότι εξακολουθεί να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα στη στήριξη της κυβέρνησης. Στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί από τα 201 μέλη, τα 109 είναι απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα. Έτσι έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζεται με 3-4 διαφορετικά κέντρα εξουσίας, (Τσίπρας, Λαφαζάνης/αριστερή πλατφόρμα, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μπαρουφάκης).
Η στάση των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση, αφού ο πρόεδρος τους κ. Καμμένος (ο κύριος Κούγκι), ψήφισε την μνημονιακή, (κατά Μπαρουφάκη), συνθήκη των «Βερσαλλιών», (γλυκεία γαρ η εξουσία), δεν αναμένεται να αλλάξει και (οι ΑΝΕΛ), θα συνεχίσουν την στήριξη τους στις κυβερνητικές επιλογές του κ.Τσίπρα, γεγονός που… ανταμείφθηκε με την «αντιπαροχή» ενός επιπλέον υπουργικού θώκου, (του υφυπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων στον ηθοποιό Χαϊκάλη).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, καθόσον στην ουσία έχει χάσει την δεδηλωμένη, (απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών), επειδή μόνο 123-124 κυβερνητικοί βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση στη νέα συμφωνία και δεν αναμένεται να αλλάξουν στάση στην πορεία προς την ψήφιση της τελικής συμφωνίας. 
Το γελοίο του πράγματος είναι ότι οι διαφωνούντες με προεξάρχοντα τον κ. Λαφαζάνη δηλώνουν ότι καταψηφίζουν τη συμφωνία/μνημόνιο, αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση! Ωραία η Ηθική της Αριστεράς; Βεβαίως! Κρατάνε τα αξιώματα με όλες τις απολαβές (χρηματικές και άλλες), είναι κυβερνητικοί, (ψηφίζουν μόνο ότι αφορά πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ), και το παίζουν αντιμνημονιακοί, αφού τα κορόιδα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν τα μνημονιακά μέτρα!
Η στρεβλή αυτή κυβερνητική κατάσταση δεν είναι δυνατό να κρατήσει επί μακρό χρονικό διάστημα. Ο κ. Τσίπρας ενώ δηλώνει ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος (πρωθυπουργός εθνικής ενότητας με στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού διαγράψει τους διαφωνούντες βουλευτές του), δεν είναι διατεθειμένος να… αποδράσει, (όπως ισχυρίζεται), και να παραδώσει την εξουσία. Βέβαια στη διάρκεια των 6 μηνών της κυβέρνησης του έχει πει και… τάξει πολλά πράγματα και έκανε τα εντελώς αντίθετα. 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δύο είναι τα πιθανά σενάρια πολιτικής λύσης στο κυβερνητικό πρόβλημα και την πορεία της χώρας:
1ο Σενάριο.  
Οριστικό διαζύγιο Τσίπρα με τους δογματικούς κομμουνιστές, δραχμολάγνους και αντιευρωπαϊστές της αριστερής πλατφόρμας του Λαφαζάνη και τους άλλους διαφωνούντες βουλευτές και κομματικούς της Κωνσταντοπούλου και Μπαρουφάκη. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής με πρωθυπουργό τον ίδιο, (Τσίπρα), με στήριξη από την αντιπολίτευση για την υλοποίηση της συμφωνίας προγράμματος/μνημονίου, για ένα διάστημα 3-6 μηνών, που μπορεί να παραταθεί επί μακρότερο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να μην συμμετέχουν πλέον στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου.
2ο Σενάριο.
Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία του, αμέσως μετά την κύρωση της κύριας συμφωνίας από τη Βουλή και πριν την εφαρμογή των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, (φόροι, μειώσεις μισθών/συντάξεων,  ΕΝΦΙΑ κλπ), να προκηρύξει εκλογές μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στις εκλογές αυτές, που θα γίνουν με λίστα των κομμάτων, θα αποκλείσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, (αν διατηρήσει το brand name του κόμματος), τους διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να φτιάξουν ένα νέο ακροαριστερό (κομμουνιστικό) «αντιμνημονιακό-δραχμικό» κόμμα, το οποίο όμως θεωρείται απίθανο να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση προσφυγής σε εκλογές, οπότε και αν προκληθούν από τον κ. Τσίπρα, αυτές θα πραγματοποιηθούν ΜΟΝΟ με την συγκατάθεση των εταίρων της ΕΕ, με την σαφή δέσμευση του Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε προεκλογικά. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογές αυτές θα γίνουν (πάλι) με κλειστές τράπεζες και βέβαια θα είναι οι τελευταίες, που θα γίνουν εντός ευρώ. Το «χαρτί» του Grexit των δανειστών, (ιδίως των Γερμανών και των περί αυτών κρατών), δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι να κλείσει, να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει, (προσωπικά), πολύ καλά αυτό το ενδεχόμενο…
Ακόμα και σε περίπτωση ικανής αυτοδυναμίας του κ. Τσίπρα στις ενδεχόμενες εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο, μόνο με το κόμμα του, να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας, (3ο μνημόνιο). Οπότε θα εμφανίζεται πάλι το… φάντασμα του Grexit
Ο κ. Τσίπρας, στην παρούσα πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, είναι πολιτικά πανίσχυρος και έχει προσωπικά, (όχι το κόμμα του), με το μέρος του την σχετική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν επιλέξει να υπηρετήσει την Ελλάδα και όχι το κόμμα του, ή τις προσωπικές του φιλοδοξίες, (νεο-επαναστάτη "Τσε Γκεβάρα"), τότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες, (υπερκομματική στήριξη), να μην προχωρήσει σε εκλογές, αλλά να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα και για τον κ. Τσίπρα. Αν το πράξει, είναι πιθανό να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή