Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Εκτίμηση 1ου Γύρου Αυτοδιοικητικών Εκλογών 18 Μαΐου 2014


Παρά την κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και την πόλωση που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των κομμάτων τους, ο λαός σχεδόν στο σύνολο του ψήφισε με τοπικά κριτήρια και με βάση τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπούν στους δήμους και τις περιφέρειες.

Η ΝΔ είχε θέσει το δίλημμα της σταθερότητας ή μη της κυβέρνησης και συνέχισης του έργου της στην πορεία μετά τα μνημόνια και  την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ-Ελιά είχε θέσει θέμα επιβίωσης της κυβέρνησης, εφόσον δεν πλησιάσει τα ποσοστά των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει το λαό σε…. πανστρατιά για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Τώρα μετά τις εκλογές της πρώτης Κυριακής, ο καθένας με τον τρόπο του, ισχυρίζεται ότι… κέρδισε.

Η ΝΔ, παρά του ότι δεν θα έχει υποψήφιο περιφερειάρχη στην Αττική στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ούτε υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα, έχει υποψηφίους περιφερειάρχες και δημάρχους στην υπόλοιπη χώρα και ας είναι ορισμένοι από αυτούς «αντάρτες» της παράταξης, (που δεν ορίστηκαν από αυτήν).

To ΠΑΣΟΚ-Ελιά, ανάλογα με τα σημερινά ποσοστά του, πήγε καλά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθόσον οικειοποιείται την επιτυχία των υποψηφίων δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, (που είναι αλήθεια ότι είχε υποστηρίξει στις προηγούμενες εκλογές), αλλά και αρκετών υποψηφίων περιφερειαρχών, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, (συμμετοχή στο 2ο γύρο), και της Κρήτης, (μέγα τέως Πράσινο και νυν αντιμνημονιακό Ροζ-ΣΥΡΙΖΑ κάστρο).

Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί ήλθε πρώτη η υποψήφια περιφερειάρχης του στην Αττική κ. Δούρου με 23,8%, ενώ στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 30% και αντίστοιχα ο υποψήφιος δήμαρχος του κ. Σακελλαρίδης με περίπου 20%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 27% στις εκλογές του 2012. Πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 13 περιφέρειες είναι εκτός 2ου γύρου σε 9 περιφέρειες!!

Η Χρυσή Αυγή σχεδόν τριπλασίασε τα ποσοστά της στο δήμο της Αθήνας και διπλασίασε τα ποσοστά της στην Αττική, αλλά πανελλαδικά σημείωσε ελάχιστη αύξηση, (από 6,92% σε 7,1%), σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Το ΚΚΕ κρατάει τις δυνάμεις του στο 5+%, ενώ οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ καλπο-χαροπαλεύουν...

Συμπερασματικά δεν του… έκατσε του ΣΥΡΙΖΑ στον 1ο γύρο η ανατροπή της μνημονιακής δικομματικής κυβέρνησης, ούτε εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν δραματικά τα ποσοστά τους στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πιθανότατα θα χάσει το δήμο της Αθήνας, (από τον κ. Καμίνη) και θα είναι δύσκολο να κερδίσει την περιφέρεια Αττικής από τον δεύτερο διεκδικητή νυν περιφερειάρχη κ. Σγουρό.

Στις ευρωεκλογές της 25.5.14, όπου είναι πιο «χαλαρή» η ψήφος ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έλθει πρώτος, αλλά η διαφορά του από τη ΝΔ δεν αναμένεται να περάσει το 2-3%.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι εκτιμήσεις της πολιτικής κατάστασης των κομμάτων στην ενότητα Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης των Θεμάτων αυτού του blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου