Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Περίπτωση (χαμένης ΑΟΖ) …Κάσου


Το ιταλικό σκάφος «IEVOLI RELUME», που εκτελούσε εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου ανοικτά της Κάσου αποχώρησε* από την περιοχή, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις εργασίες του. Είναι όμως έτσι;
 
Η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX και είχε στείλει 5 πολεμικά πλοία (2 φρεγάτες, 1 κορβέτα και 2 τορπιλάκατους), στην ίδια περιοχή. 
Η Ελλάδα έστειλε στην περιοχή 2 πολεμικά πλοία (1 φρεγάτα, 1 κανονιοφόρο κανονιοφόρο) και ένα σκάφος του Λιμενικού, και υπήρχε ένταση στην περιοχή, που όμως έληξε (έπειτα από… διαύλους επικοινωνίας) και αποχώρηση των πολεμικών πλοίων πλην ενός από κάθε πλευρά.

Το «IEVOLI RELUME» δεν εξάντλησε όλη την περιοχή η οποία είχε δεσμευθεί από την ελληνική NAVTEX για τις έρευνες του το ανατολικότερο σημείο της οποίας βρίσκονταν εντός ελληνικής ΑΟΖ και εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Δηλαδή η Τουρκία, (υπερασπιζόμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο) με το Πολεμικό της Ναυτικό υποχρέωσε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε εργασίες εντός της ΑΟΖ της, (έστω και μισό μίλι έξω από τα ΕΧΥ των 6νμ), που μάλιστα έχει οριοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την Αίγυπτο. 
Καμία απορία, παρά η εφαρμογή στο πεδίο της ραγιαδίστικης θέσης του (υποκλινόμενου στον σουλτάνο) Γεραπετρίτη «κόκκινη γραμμή είναι τα 6νμ». 

Όμως διατηρήθηκαν τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία και γιόρτασαν «ειρηνικά» της γιορτή της Δημοκρατίας (τους). 

Εθνική κατάντια.

(*) Προσοχή στην φωτογραφία του χάρτη από που έδιωξαν οι Τούρκοι τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου