…Μικρό και «ευέλικτο»?! υπουργικό σχήμα των… 63 υπουργών (αναπληρωτών – υφυπουργών), στην («επιτελική») Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε και τον κ. Τσίπρα των 53 υπουργών, (που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση για πολυάριθμο υπουργικό σχήμα). Η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ - μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου το πλησίασε σε κάποια κυβέρνηση του με 61 υπουργούς.
Είναι τόσο… large η Ελλάδα, και έχει την πολυτέλεια αυτού του κυβερνητικού πλήθους, ενώ είναι πρόσφατα φαλιρισμένη και τώρα με χρέος σχεδόν 2 ΑΕΠ(*);
Η Ιταλία με 59εκατ. πληθυσμό έχει 25 υπουργούς, η Αγγλία με 67εκατ. έχει 22 υπουργούς, το Βέλγιο με 11εκατ. έχει 19 υπουργούς, η Ολλανδία με 17εκατ. έχει 27 υπουργούς. Γιατί;
Διότι τα κράτη αυτά έχουν δημόσια διοίκηση που «παράγει» στελέχη (ακομμάτιστα) από κλητήρα μέχρι γενικό γραμματέα υπουργείου και το κράτος μπορεί να λειτουργεί και χωρίς κυβέρνηση όταν χρειαστεί, (σε περιόδους αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης κλπ - όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην πράξη σε αυτές τις χώρες). Ακόμα και η («τριτοκοσμική») Τουρκία των 84εκατ. έχει 17 υπουργούς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μία από τις καταστροφικές δομικές αλλαγές που έκανε (το 1982) στο κράτος ήταν, να καταργήσει την ιεραρχία στο δημόσιο και να τοποθετήσει στις ανώτατες θέσεις της κρατικής μηχανής, (ΓΓ υπουργείων, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κλπ) κομματικά στελέχη, (ανεξαρτήτως σχετικών προσόντων).
Κανείς έκτοτε δεν άλλαξε το σύστημα του Α.Π. γιατί εξυπηρετεί το βόλεμα των κομματικών στρατών.
Η προσδοκία είναι, αυτή η (έστω πολυάριθμη) κυβέρνηση να πετύχει στο έργο της, ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να πάψει το φαινόμενο… κατάληψης του δημοσίου από κομματικούς στρατούς.
(*) Greece has a national debt of around 413.86 billion U.S. dollars (1). In 2022, the public debt was 375,138 million dollars, which is 171.3% of Greece's GDP (2).
1. statista.com 2. countryeconomy.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου