Είναι στην μοίρα των δικτατόρων (*) να αμφισβητούνται και να υπονομεύονται από το σύστημα εξουσίας που έχουν δημιουργήσει.
Ο Πούτιν το πρωί (της 26.06.2023 σε διάγγελμα του) κατηγορεί τον Γεβγένι Πριγκόζιν (**) ως προδότη που θα τιμωρηθεί αυστηρά, (μαχαιριά στην πλάτη της Ρωσίας, λέει), με την ανταρσία του, και λίγες ώρες αργότερα συμφωνεί, (με την διαμεσολάβηση του Λουκασένκο προέδρου της Λευκορωσίας), να του δώσει αμνηστία και να του επιτρέψει να φύγει στην Λευκορωσία, με αντάλλαγμα να σταματήσει την «προέλαση» του με τις δυνάμεις της Βάγκνερ προς την Μόσχα.
Η εικόνα της Μόσχας, (της πρωτεύουσας της υπερδύναμης), να «οχυρώνεται» με μπλόκα στους δρόμους από σκουπιδιάρικα και οχήματα της πυροσβεστικής, (για να αντιμετωπίσει τα άρματα του Πριγκόζιν) είναι επιεικώς γελοία, για τούτο ο «ατσαλάκωτος» - (τσαλακωμένος) Πούτιν έσπευσε να δεχθεί αμέσως την μεσολάβηση (οποία ντροπή, του υποτακτικού του) Λουκασένκο, ευχαριστώντας τον (μάλιστα) δύο φορές δημόσια, για να μην προκληθεί... αιματοχυσία, (στην ουσία να μην γενικευθεί πραξικόπημα που πιθανόν να σήμαινε το τέλος του).
(*) Ο Πούτιν κυβερνά σαν δικτάτορας ελέγχοντας απόλυτα τους θεσμούς και τα ΜΜΕ της χώρας του, και έχοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, είτε δηλητηριασμένους, είτε στην φυλακή.
(**) Ο Γεβγένι Πριγκόζιν πρώην σεφ, επιχειρηματίας ολιγάρχης, ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, (το μακρύ χέρι της Ρωσίας στην Αφρική, Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και αλλού ανά τον κόσμο), είναι δημιούργημα και… κολλητός του Πούτιν. Έπειτα από πάνω από ένα χρόνο συμμετοχή με επιτυχίες στις πιο δύσκολες και αιματηρές μάχες στην Ουκρανία, εγκαταλείπεται, δεν εφοδιάζεται επαρκώς σε εφόδια, όπλα και πυρομαχικά, παρά τις εκκλήσεις μέχρι και βρισιές, (του Πριγκόζιν, για τις απώλειες που υφίστανται οι δυνάμεις του), κατά της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ της Ρωσίας. Οι επιτυχίες της Βάγκνερ του Πριγκόζιν στην Ουκρανία είχαν αυξήσει το κύρος του στο ρωσικό στράτευμα και στον ρωσικό λαό, γεγονός που ενοχλούσε το σύστημα εξουσίας Πούτιν, κι έτσι αποφασίστηκε η διάλυση της Βάγκνερ και η υπαγωγή του προσωπικού της (με νέα συμβόλαια) στον ρωσικό στρατό. Με την νέα κατάσταση, (ουσιαστικά διάλυση της Βάγκνερ στο ουκρανικό μέτωπο), διαφώνησε ο Πρικόζιν κι έτσι καταλαμβάνει το Αρχηγείο της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας (στην πόλη Ροστόφ) που διεξάγει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση από τα ρωσικά στρατεύματα, και με τις δυνάμεις του, (άρματα , πυροβόλα και οχήματα), κινήθηκε προς την Μόσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου