Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

 Προληπτικό κτύπημα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν (και αξιωματούχοι του) απειλούν συνεχώς την Ελλάδα, ότι "μια νύχτα θα έλθουν ξαφνικά". Προ ημερών μετά την σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη, (ενώπιον των τηλεοπτικών δικτύων όλου του κόσμου), επανέλαβε (απευθυνόμενος στην Ελλάδα) με έμφαση δύο φορές ότι εννοεί την απειλή, "μια νύχτα θα έλθουν ξαφνικά".

Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν σε προληπτικό κτύπημα της Τουρκίας, που έχει το δικαίωμα να πράξει, όταν (τάχα) απειλείται η ασφάλεια της, και ήδη το επικαλείται στις χθεσινές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας. Τις έπεται; Η Ελλάδα...

Σε αντίθεση με τις άμεσες απειλές για προληπτικό κτύπημα της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση, (γενικά και η αντιπολίτευση), εξακολουθεί να αντιδρά σε χαμηλούς τόνους, (κλειστές πόρτες στις προκλήσεις, ανοικτή σε παράθυρο διαλόγου, υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, πίστη στο διεθνές δίκαιο κλπ).

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει σταλεί το κατάλληλο (αντίστοιχο) μήνυμα στην Τουρκία και στους συμμάχους. Η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ πριν δύο χρόνια ότι η οποία επιθετική (σημειακή) ενέργεια των Τούρκων θα σημάνει γενική σύγκρουση (καλή) αλλά δεν αρκεί, γιατί δεν επαναλαμβάνεται και δεν λέγεται από την κυβέρνηση. 

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι έτοιμη απόκρουσης προληπτικού πλήγματος της Τουρκίας, αν όχι ακύρωσης του, πριν την εκδήλωση του με αντίστοιχου δικού της, (προληπτικού κτυπήματος).

Οι επισημάνσεις – επικλήσεις σε όλα τα διεθνή φόρα και κυβερνήσεις φιλίων και συμμάχων κρατών για το casus belli της Τουρκίας, (ίσως δημιουργεί και... οίκτο), δεν αρκούν. 

Απαιτείται η Ελλάδα, εκτός της πραγματικής ικανότητας να ακυρώσει προληπτικό κτύπημα της Τουρκίας, να φαίνεται – επικοινωνείται - επαναλαμβάνεται προς τον… καβαλημένο Ερντογάν, αλλά και προς φίλους – συμμάχους η βούληση της για συντριπτικό κτύπημα κατά της Τουρκίας, για να μην διανοηθεί να πραγματοποιήσει τις απειλές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου