Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ελλάς Γαλλία συμμαχία

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα, (αλλά και αντίστροφα) αν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση (σημαντική διευκρίνηση) που η χώρα αυτή (η επιτιθέμενη σε Ελλάδα και Γαλλία) είναι στις ίδιες συμμαχίες. 

Η συμφωνία αυτή που συνδυάζεται με την προμήθεια 3 (+1) ψηφιακών φρεγατών Belharra, την εξασφάλιση 3 (+1) υπερσύγχρονων κορβετών Gowind, και με την (προϋπάρχουσα ήδη) συμφωνία αγοράς 18 Rafale (+6), θωρακίζει την Ελλάδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας πλήρως τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδος - Κύπρου.

Μπράβο στην κυβέρνηση και κυρίως στον πθ κ. Μητσοτάκη, για τις επιλογές τους, (αμυντική συνεργασία με την Γαλλία - κατάλληλοι επιχειρησιακά εξοπλισμοί), τις οποίες (επιλογές) βοήθησαν και η χρονική συγκυρία, (αγνόηση Γαλλίας με την συμφωνία AUKUS – ακύρωση από την Αυστραλία προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πιθανότατα την συγκατάθεση των ΗΠΑ, στην συμφωνία – ...αντιστάθμισμα της αγνόησης της στην AUKUS). 

Απομένει (από εδώ και πέρα) η στιβαρή πολιτική βούληση προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, (εμπράκτως με την αναβαθμισμένη αποτρεπτική ισχύ), και επιτέλους η εγκατάλειψη της κατευναστικής «πολιτικής» αντιμετώπισης της Τουρκίας, ώστε να το σκεφθεί διπλά και τριπλά (η Τουρκία) να συνεχίσει τα επεκτατικά επιθετικά της σχέδια σε βάρος της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου