Υποστηρίζεται/ακολουθείται η αντίληψη («δόγμα») ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να (φαίνεται ότι) κλιμακώνει την κρίση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οπότε δεν πρέπει κάθε φορά που η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, (που στρέφονται σε βάρος της ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων), να αντιδρά είτε λεκτικά, είτε αποτρεπτικά (με κάθε μέσο), για να μην δίδει το «δικαίωμα» στην Τουρκία να συνεχίζει τις προκλητικές (επιθετικές) της ενέργειες.
Όμως είναι αυτή ακριβώς η αντίληψη… «ας τους να λένε» (οι Τούρκοι) που οδήγησε την Τουρκία από την αμφισβήτηση του FIR Αθηνών και των 10νμ του ΕΕΧ το 1974 στην «γαλάζια πατρίδα» («οικειοποίηση» του μισού Αιγαίου και όλης της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο), στην μη αναγνώριση δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης), αμφισβήτηση της κυριαρχία της Ελλάδος σε 130 νησίδες/βραχονησίδες, θεωρεί… κατεχόμενα από την Ελλάδα 15-20 νησιά κλπ.
Οι Τούρκοι με το «ας τους να λένε» (των Ελλήνων) έχουν (για δεκαετίες) καταστήσει την Ελλάδα χώρα περιορισμένης άσκησης της εθνικής της κυριαρχίας (απαγόρευση επέκτασης των ΕΧΥ σε 12νμ) και βέβαια δεν… λένε μόνο αλλά και ΠΡΑΤΤΟΥΝ, (σχεδόν 3 μήνες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου το καλοκαίρι του 2020, Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν στο Αιγαίο και ψαρεύουν ακόμα και στην Γαύδο, κλπ ).
Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία, πρόσφατα σε επιστημονικές έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ του Nautical Geo (σύμφωνα με Navtex της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου, όχι μόνο εξέδωσε AntiNavtex, (ισχυριζόμενη ότι η περιοχή είναι στην δική της υφαλοκρηπίδα – χάρτης), αλλά και έστειλε φρεγάτα του πολεμικού της ναυτικού, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παρενοχλεί τις έρευνες.
Το συμπέρασμα (που διαφεύγει διαχρονικά από το πολιτικό σύστημα) είναι ότι η οποιαδήποτε αναπάντητη πρόκληση, οδηγεί σε νέα (αναβαθμισμένη) πρόκληση, …εγγραφή τετελεσμένων (με ή χωρίς εισαγωγικά), και κοινοποίηση τους στην διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ κλπ).
Η επέκταση των ΕΧΥ στα 12νμ θα έλυνε όχι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Όμως η (διαχρονική) πολιτική της… κότας, (η Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων οποτεδήποτε αυτή κρίνει), δεν το έκαναν ούτε νότια της Κρήτης – μπούρδα που λέγεται σχεδόν 30 χρόνια, επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει ελέγχους «νομιμότητας» ερευνών στα ανοικτά της Κρήτης. Αίσχος...
Και σ' αυτό το κλίμα... σαν να φαίνεται ότι ετοιμάζεται ο πθ Μητσοτάκης να συναντήσει (στο περιθώριο της διάσκεψης στον ΟΗΕ) τον σουλτάνο Ερντογάν. Για ποιο λόγο;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου