Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Θαρσείν Χρη

Με την Τουρκία να ετοιμάζει επέκταση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, (πέραν της NAVTEX που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα), όχι μόνο χρονικά αλλά και σε άλλες περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου (στα 6νμ από Ρόδο ή Κρήτη) και να εκτοξεύει, (δια του προέδρου Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου), απειλές επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος, επείγει η άμεση επέκταση στα 12νμ εκτός από το Ιόνιο, και στην Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, τουλάχιστον εκεί που «ακουμπά» το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης.  

Σε αυτές τις άκρως ανησυχητικές συνθήκες κρίσεως με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας (στον κόσμο του... θάλασσες χωρίς σύνορα) δηλώνει… παρών στην (μερική) συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Σημείωση:
Τα 12νμ ΠΑΝΤΟΥ, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει αμέσως μετά την ισχύ της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) το 1994, και παράλληλα να χαράξει μια μακροχρόνια πολιτική διαρκούς ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, (που θα έπρεπε να έχει αρχίσει από το 1974). Δεν το έπραξαν και (για τούτο) αντιμετώπιζαν φοβικά την Τουρκία (όλες οι κυβερνήσεις), μέχρι που φαλίρισαν την χώρα, αποδυναμώνοντας την ακόμα περισσότερο αμυντικά. Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από την πίεση της (νέας) πραγματικότητας του τουρκικού κινδύνου, η τωρινή κυβέρνηση (δυστυχώς) έκανε παραχωρήσεις προς την Ιταλία και την Αίγυπτο, που δεν θα γίνονταν, αν η Ελλάδα ήταν ισχυρή και έπραττε αυτά που δικαιούται στον κατάλληλο χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η επέκταση σε 12νμ των ΕΧΥ στην περιοχή της Κρήτης, που εξετάζει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου