Υπεγράφη (άρον – άρον) η συμφωνία μερικής διευθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όταν επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα αδιαφορούσε, ή ανέβαλλε τον ορισμό ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη (εξαιρουμένης της Τουρκίας που δεν… παίζεται) Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο*, μετά (στο και πέντε), γίνονται αβαρίες…
Για να υπογραφεί η συμφωνία από την Αίγυπτο η Ελλάδα δέχθηκε (περίπου) 44% ΑΟΖ για την Κρήτη με 56% υπέρ της Αιγύπτου, (βλέπε χάρτη, η κίτρινη γραμμή (192χλμ) το όριο της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η κόκκινη εκεί που θα έπρεπε να είναι με βάση την μέση γραμμή 24χλμ πιο κάτω, που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραχώρησε στην Αίγυπτο περίπου 4.600 τετρ. χλμ από την ΑΟΖ της. Στοιχεία χάρτη από pronews.gr).Βέβαια ευτυχώς έστω και αργά, έστω και με… αβαρίες υπάρχει τώρα αυτή η συμφωνία. Το ότι η Τουρκία… σκύλιασε (έστω και) με αυτή την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία (την θεωρεί ανύπαρκτη) δείχνει την αλαζονεία της και την περιφρόνηση της προς την Ελλάδα, που πάντα (…ελέω φοβικού συνδρόμου ελληνικών κυβερνήσεων) την θεωρούσε ένα ασήμαντο ραγιάδικο κράτος. Για να αντιμετωπιστεί ο… τσαντισμένος σουλτάνος η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει το βάρος της στην επαύξηση της διαθεσιμότητας, (ακόμα και μέχρι το 100%), όλων των υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων των ΕΔ, καθώς και να αντιμετωπίσει την ελλιπή επάνδρωση τους, ιδιαίτερα στον στρατό, αυξάνοντας αναλόγως την θητεία.
(*) Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος (επί προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) μια σταλιά (διχοτομημένο από τους Τούρκους) κράτος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 παρά τις πιέσεις, (λόγω τουρκικού φοβικού συνδρόμου), των ελληνικών κυβερνήσεων, (Κ.Σημίτη - Κ.Καραμανλή), να μην το πράξει και στην συνέχεια (η Ελλάδα) δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα (2020) να καθορίσει την ΑΟΖ της με την Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου