Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

..Ζαβό Kράτος..


Μία από τις καταστροφικές δομικές αλλαγές στο κράτος (επιλογή) του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η κατάργηση της ιεραρχίας στην δημόσια διοίκηση με τον περιβόητο νόμο Κουτσόγιωργα 1232/1982. Έτσι το κόμμα εξουσίας διόριζε (αναξιοκρατικά) στις ανώτατες θέσεις της κρατικής μηχανής γενικούς, ειδικούς γραμματείς και ανώτατα διευθυντικά στελέχη σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς με κομματικά κριτήρια. Καμία κυβέρνηση από το 1982 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τον εν λόγω νόμο καθόσον τους βόλευε όλους. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει (αυτόνομα και σωστά) η κρατική μηχανή με κομματικά εγκάθετους, που αλλάζουν κάθε 2-4 χρόνια ανάλογα με τον βίο κάθε κυβέρνησης; Και αυτό το.. φαινόμενο είναι.. καθαρά ελληνικό. Σε αντίθεση με κανονικά κράτη που λειτουργούν (και) επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση, στην Ελλάδα το κράτος πέφτει σε.. κώμα και δεν λειτουργεί τίποτα.

Έτσι εξηγείται και τώρα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του «ευέλικτου» σχήματος (παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο) των 51 υπουργών/υφυπουργών και των 52 γενικών και ειδικών Γραμματέων, ..κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου..
Περιμένει κανείς να ακούσει κάτι σχετικό (και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης) για την αλλαγή αυτού του καταστροφικού νόμου της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποκτήσει το δημόσιο την δική του ιεραρχία, (από κλητήρα μέχρι γενικό γραμματέα υπουργείου), και να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα; Δεν νομίζω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου