Ο Διάλογος έγινε με email με αφορμή την ανάρτηση "...Κρουαζιέρα Τούρκων Στρατηγών στα Ίμια" της 31.1.17 στο link: ...Κρουαζιέρα Τούρκων Στρατηγών στα Ίμια
Η ανάρτηση αυτή είναι αρκετά εκτεταμένη..
Εννοείται ότι είναι δεκτά οποιαδήποτε σχόλια, για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Πασιφιστής (αναφέρεται σε τμήμα της παραπάνω ανάρτησης)
Αυτό που προτείνεις : «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια εθνικά αξιοπρεπής και σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, παράλληλα με την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας» αποτελεί απλά μια γενικότητα που προτείνεται από όλους τους στρατιωτικούς αναλυτές και από όσους ασχολούνται με αμυντικά θέματα.
Θα έλεγα και από πάρα πολλούς πολιτικούς.
Κάτι συγκεκριμένο σε περίπτωση που οι τούρκοι «κατεβάσουν» 30 βατραχάνθρωπους στα ΙΜΙΑ ;
Leonidas
Ένα παράδειγμα: Η τελευταία φορά που ενήργησε με εθνική αξιοπρέπεια η χώρα μας ήταν το 1987. Απείλησε ότι θα βυθίσει το «Σισμίκ», που είχε βγει για έρευνες στο Αιγαίο, και το εννοούσε. Οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της απειλής και μάζεψαν το πλοίο τους αμέσως.
Oι ΕΔ βέβαια είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, (ενίσχυση μονάδων Έβρου και νησιών, κατόπιν μυστικής τοπικής επιστράτευσης, προωθήσεις τεθωρακισμένων/μηχανοκίνητων μονάδων σε χώρους διασποράς/τοποθεσιών τομέων αμύνης κλπ), για να είναι αξιόπιστη η απειλή. Οι Τούρκοι τότε από την πλευρά τους δεν είχαν κάνει τίποτα. Έκαναν μόνο, όπως αποδείχτηκε.. τζάμπα τσαμπουκά.
Στις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, ακόμα και μια τροχιοδεικτική βολίδα (όχι σκοπευμένη, στον αέρα) θα δρούσε αποτρεπτικά. Ποιος θα σε κατηγορήσει ότι από το νησί σου βαράς... μπαλωθιές στον αέρα.
Σε διπλωματικό επίπεδο δεν είναι ξεφτίλα την μέρα της επίσημης επίσκεψης του ΥΠΕΞ, των αρχηγών των Γ.Ε. ακόμη και του πρωθυπουργού να κάνουν οι Τούρκοι προκλητικά περισσότερες παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι δικοί μας να συνεχίζουν τις επισκέψεις και τις χαρούλες σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να διακόψουν τις επισκέψεις αυτές;
Θυμίζω την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μολυβιάτη στην Τουρκία, επί κυβέρνησης του άχρηστου/"ακάματου" χοντρού, όπου τότε για πρώτη φορά από το 1974, τουρκική ακταιωρός, κάθισε στα Ίμια επί μακρό χρονικό διάστημα. Ο Μολυβιάτης τότε θεώρησε, (έτσι είπε) ότι αν διέκοπτε την επίσκεψη θα χειροτέρευε τα πράγματα!
Με τέτοια... ραγιαδίστικα καμώματα είναι δυνατόν να μην σε φτύνουν συνεχώς οι Τούρκοι;
Πως φθάσαμε ,από μια ακαθόριστη αμφισβήτηση του ΕΕΧ στο Αιγαίο το 1974, στην διεκδίκηση ελληνικών νησιών; Τυχαία;
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από αυτά που γράφω στις αναρτήσεις μου, (καρτέλες κάτω από τον γενικό τίτλο Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας).
Αν ήμασταν σοβαροί, θα μας υπολόγιζαν οι Τούρκοι και δεν θα είχαμε, ούτε περίπτωση Ιμίων, ούτε διεκδίκηση 130 νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της...
Πασιφιστής
Στις «πολιτικές αιχμές» του κειμένου σου δεν μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να με καταλάβεις και να μου το συγχωρήσεις. Είναι θέση αρχών για μένα και δεν το κάνω.
Τώρα, για το «βυθίσατε το ΧΟΡΑ», έχω την άποψη ότι οι τότε κυβερνήσεις δεν θα προχωρούσαν σε κάποια επιθετική κίνηση, αλλά και να το έκαναν δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα επακολουθούσε αμέσως μετά. Ποιες δηλαδή θα ήτανε οι επιπτώσεις γενικότερα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι προεκτάσεις του όποιου γεγονότος θα απλώνονταν μέχρι σήμερα και θα άγγιζαν και τις επόμενες από εμάς γενεές.
Κανένας νομίζω δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτό το υποθετικό ερώτημα. Γιατί κανένας δεν μπορεί να «ξανατρέξει» την ιστορία με ένα αντίθετο σενάριο, από αυτό που τελικά παίχτηκε.
Βυθίσατε το ΧΟΡΑ. Θα προσπαθήσω μόνο και συγνώμη για την έκταση της απάντησης, να καταθέσω τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζω την άποψή μου :
Αυτή η δήλωση είχε γίνει από τη ΘΡΑΚΗ το 1976, από τον αρχηγό της τότε αντιπολίτευσης, όταν το ΣΙΣΜΙΚ του 1987 λεγότανε ΧΟΡΑ.
Επίσης, το 1987, ο τότε πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στις Ε.Δ. : «Αν το ΣΙΣΜΙΚ επιχειρήσει έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, να εμποδιστεί με ή χωρίς τη χρήση βίας.
Εφόσον τα τουρκικά συνοδευτικά πλοία παρεμβληθούν, να αντιμετωπιστούν ομοίως».
Σύμφωνα με έγγραφα της CIA τα γεγονότα του 1987 συνιστούσαν την πρώτη σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση, μετά από αυτή του 1976, όταν ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή «βυθίσατε το ΧΟΡΑ». Οι Τούρκοι λοιπόν έβγαλαν τον Μάρτιο του 1987 το ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο, προκειμένου να κάνει έρευνες για πετρέλαιο.
Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό και έβγαλε το Στόλο στο Αιγαίο έτοιμο για πόλεμο. Με την παρέμβαση των… μεγάλων δυνάμεων η κρίση αποκλιμακώθηκε. Δέκα μήνες αργότερα στις 30 και 31 Ιανουαρίου του 1988, Παπανδρέου και Oζάλ συναντήθηκαν στο Nταβός και συμφώνησαν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες.
Ήταν μία εθνική ήττα, την οποία αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου με το περίφημο «mea culpa».
Όμως, τα έγγραφα της CIA αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπορούσε να υπερασπιστεί τα έξι σημαντικότερα νησιά της, από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα είχε στόχο την κατάληψη ενός από αυτά και χαρακτηρίζουν σοβαρή την πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού, κατονομάζοντας το Καστελόριζο.
Στο ίδια έγγραφα, ωστόσο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας, η οποία είχε το πλεονέκτημα στην Κύπρο, καθώς «η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη».
Παρά την υπεροχή που είχε όμως η Ελλάδα, το κέρδος το αποκόμισε η Τουρκία, αφού κατάφερε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια ανακήρυξης ΑΟΖ και εκμετάλλευσής της.
Τώρα, η αρχική προσπάθεια εξόδου του ΧΟΡΑ το έτος 1976 αντιμετωπίστηκε, από ελληνικής πλευράς, με ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο, το οποίο έριξε δυο κόκκινες σημαδούρες, σε απόσταση περίπου δυο μιλίων από το τουρκικό σκάφος. Η Ελλάδα γνωστοποιούσε με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον τις αρχικές της προθέσεις, ότι πέρα από τις σημαδούρες η υφαλοκρηπίδα ήταν δική της και ότι αν το ΧΟΡΑ τις περνούσε θα το βύθιζε.
Στις 9 Αυγούστου του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με δηλώσεις του χαρακτήρισε «προκλητική και αυθαίρετη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Επικαλέσθηκε τη Σύμβαση της Γενεύης του 1958, εξήγησε ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποστήριξε – όπως ισχυριζόταν η Τουρκία – ότι το Αιγαίο ήταν κλειστή θάλασσα και ούτε αρνιόταν ότι στη θάλασσα αυτή η Τουρκία είχε, ως παράκτιος χώρα, ορισμένα δικαιώματα και υπενθύμισε την πρότασή του για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τη σύναψη συμφώνου μη επιθέσεως.
Επικαλούμενος την πίστη της Ελλάδας στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι απηύθυνε διαμαρτυρία προς την Τουρκία και ανακοίνωσε :
Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να αποτραπεί ο κίνδυνος διατάραξης της ειρήνης με λήψη προσωρινών μέτρων.
Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μονομερώς, για να προκαλέσει τη νομική και επιστημονική αποσαφήνιση των διαφορών με την Τουρκία και δι’ αυτής την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσίασε μια στρατηγική αντιμετώπισης του ΧΟΡΑ, που δεν άφηνε περιθώρια διαλόγου. Με δήλωσή του, στις 9 Αυγούστου, ανέπτυξε τις θέσεις του :
«Επειδή η Τουρκία εξετέλεσε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η απάντηση θα έπρεπε να είναι, θα πρέπει να είναι, ακριβώς εκείνη που θα ήταν αν οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις παραβίαζαν χερσαίο χώρο. Δεν κάνω καμιά διάκριση ανάμεσα σε χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο.
Και η απάντηση είναι, κατ’ ανάγκην, δυναμική, στρατιωτική».
«Η πρόταση για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας» συνέχισε ο Ανδρέας Παπανδρέου «που έγινε, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μέγα σφάλμα. Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται να πάρει θέση πάνω στα δικαιώματα των δυο χωρών στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απαιτήσει και από τις δυο χώρες τη μη χρήση βίας και την αποφυγή της αναμέτρησης, κάτι που θα εξασφαλίσει στην Τουρκία το αζημίωτο για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα δημιουργήσει τετελεσμένα για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέτασε τις τρεις, κατά την άποψή του, εναλλακτικές δυνατότητες που είχε η Ελλάδα :
«α) Υποχώρηση, συμβιβασμός και παράδοση εθνικού χώρου στο πλαίσιο “ειρηνικών” διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κάτω από αμερικανική και νατοϊκή διαιτησία.
β) Πόλεμο, σαν αποτέλεσμα αποθράσυνσης του αντιπάλου με διαρκείς υποχωρήσεις από μέρους μας – όταν παραπέρα πρόσθετες υποχωρήσεις καταστούν απαράδεκτες.
γ) Ειρήνη, με διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Κάτι τέτοιο απαιτεί σαφή διακήρυξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σαφή προειδοποίηση πως κάθε παραβίασή της θα οδηγήσει σε δυναμική αντιμετώπιση – σε συνδυασμό με πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τους λαού μας.
Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε το α) και οδηγείται στο β)».
Στο ερώτημα αν η δυναμική αντιμετώπιση του πλοίου θα έφερνε πολεμική αναμέτρηση, ο Ανδρέας Παπανδρέου αντέταξε το παρακάτω επιχείρημα :
«Η δυναμική αντιμετώπιση του ΧΟΡΑ δεν σημαίνει αναγκαστικά πόλεμο. Απλούστατα ήταν και είναι η μόνη αποφασιστική διέξοδος που απέτρεπε τον πόλεμο και διασφάλιζε την εθνική ακεραιότητα. Και τούτο γιατί δεν άφηνε περιθώριο για την απόκτηση πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που μελλοντικά θα αποτελέσει το υπόστρωμα στο ξεδίπλωμα της απροκάλυπτης επιθετικής και επεκτατικής στρατηγικής της».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέληξε με τη φράση: «Αν υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ο πόλεμος, θα αποφευχθεί. Και αν δεν υπάρχει, θα κερδηθεί».
Ενώ συνεχιζόταν η ένταση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Ελλάδα, στις 10 Αυγούστου του 1976, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν συνιστούσε προκλητική ενέργεια η έρευνα άοπλου και ασυνόδευτου πολιτικού σκάφους εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Ελλάδα διεξήγαγε παρόμοιες έρευνες στο Αιγαίο. Επιπλέον, στο έγγραφο η Άγκυρα υπογράμμισε την έντονη διαμαρτυρία της γιατί το σκάφος παρενοχλήθηκε και ζήτησε από την Αθήνα να θέσει τέρμα σε αυτές τις δραστηριότητες, καθιστώντας την υπεύθυνη για οποιοδήποτε ανεπιθύμητο επεισόδιο.
Τελικά ο ΟΗΕ ζήτησε… αυτοσυγκράτηση και από τις δύο χώρες.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε το αίτημα Καραμανλή για λήψη προσωρινών μέτρων και επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση επικαλούμενο ρήτρα επιφύλαξης της Ελλάδας που κατατέθηκε όταν ιδρύθηκε το δικαστήριο και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα αναγνώριζε αποφάσεις του σε θέματα κυριαρχίας. Κάτι που είχαν παραβλέψει τα ξεφτέρια του υπουργείου Εξωτερικών !… Μετά από αυτό το φιάσκο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεσμεύθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρές να απόσχουν αμοιβαίως από έρευνες στο Αιγαίο όσο διαρκεί ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα. Διάλογος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς αποτέλεσμα !
Επομένως από πουθενά δεν τεκμαίρεται ότι η ελληνική πλευρά θα προέβαινε, το 1976 ή το 1987, σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.
Και όπως βλέπεις προσεγγίζω το θέμα χρησιμοποιώντας αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία και δεν επιχειρώ πατριωτική προσέγγιση, γιατί, αν το έκανα, ομολογώ ότι τα συμπεράσματα και οι επιθυμίες θα ήταν ίδιες με τις δικές σου, λόγω φυσικά της «κοινής καταγωγής μας».
Η διπλωματική συμπεριφορά. Συμφωνώ μαζί σου για την ανορθογραφία στη συμπεριφορά μας όσον αφορά στο διπλωματικό επίπεδο.
Θα ήθελα μια εξήγηση για τις τότε αποφάσεις που οδήγησαν στη μη διακοπή των επισκέψεων και δεν με ικανοποιεί η τότε απάντηση του ΥΠΕΞ.
Είμαστε σοβαροί ; Συμφωνώ και με τη θέση σου ότι δεν είμαστε σοβαρό κράτος. Από πάντα.
Το αναπάντητο ερώτημα κάτω από την ομπρέλα του συσχετισμού των δυνάμεων.
Αλλά εξακολουθείς να μην έχεις απαντήσει στο ερώτημά μου : «τι θα κάνουμε σε περίπτωση που οι τούρκοι κατεβάσουν 30 βατραχανθρώπους στα ΙΜΙΑ».
Πριν απαντήσεις ρίξε μια ματιά στους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων των δύο χωρών και αυτών του 1976, 1987 και 2002.
Και πριν το κάνεις, θυμήσου ότι σήμερα η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αγορά 100 μαχητικών F-35 και στον αντίποδα η Αθήνα πιέζεται από τους δανειστές να περικόψει επιπλέον κατά 400 εκατ. €, τις ανύπαρκτες αμυντικές δαπάνες.
Το θετικό είναι ότι με τα F-35 δεν θα χρειάζεται να κάνουμε αναχαιτίσεις και έτσι θα έχουμε οικονομία και στα καύσιμα !
Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών όπως η CIA, τα ΜΜΕ και Ιστοσελίδες Οργανισμών η Τουρκία διαθέτει διπλάσια, σχεδόν, στρατιωτική ισχύ από την Ελλάδα.
Μια σύγκριση Ελλάδας - Τουρκίας δείχνει μεγάλη υπεροχή της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επενδύοντας και στην εγχώρια αμυντική της βιομηχανία έχει υπερβεί την Αθήνα στο θέμα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, ενώ και στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως υπάρχει σωρευμένη εμπειρία, λόγω των συγκρούσεων με το PKK.
Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν ίσο περίπου αριθμό μαχητικών αεροσκαφών (244 προς 276), για τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των τουρκικών, η Τουρκία διαθέτει διπλάσιο αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων και πολλαπλάσιο αριθμό μεταγωγικών.
Διπλάσια περίπου δύναμη διαθέτει η Τουρκία και σε άρματα μάχης.
Πέραν της δεδομένης αριθμητικής τουρκικής υπεροχής σε προσωπικό και υλικό, παραθέτω παρακάτω μερικά μόνο των κυριοτέρων τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της επομένης δεκαετίας (ποιοτική παράμετρος), προκειμένου να δοθεί μία εικόνα της επικείμενης δυσμενούς καθοριστικής ανατροπής του συσχετισμού ισχύος Ελλάδος και Τουρκίας.
Εθνικό πρόγραμμα για 91 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Τ129 (σε συνεργασία με την Agusta Westland), τα οποία θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.
Εθνικό πρόγραμμα για 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV.
Εθνικό πρόγραμμα που αφορά στην εγχώρια κατασκευή 250 νέων αρμάτων.
Εθνικό πρόγραμμα ναυπηγήσεως του εθνικού πλοίου MILGEM, ως βάση για τη ναυπήγηση οκτώ κορβετών και τεσσάρων φρεγατών.
Εθνικό πρόγραμμα αναπτύξεως πυραύλων εμβέλειας έως 2.500 χλμ. (δυνατότητα εξοπλισμού των και με χημικές κεφαλές).
Έχει ήδη δημιουργηθεί Διεύθυνση Άμυνας Κυβερνοχώρου και ανάλογη υποδομή.
Ολοκλήρωση παραδόσεων των νέων F-16 Block 50+ και μαζικός εκσυγχρονισμός 165 μαχητικών (97 F-16 Block 40, 68 F-16 Block 50) σε επίπεδο Block 50+.
Επαύξηση δυνατοτήτων στον τομέα της αερομεταφοράς συντελείται με την προμήθεια οκτώ CH-57F Chinook, τα οποία για πρώτη φορά εισάγονται στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Πρόγραμμα προμήθειας 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης για τις ανάγκες της Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών.
Ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214 σε τουρκικές κλίνες.
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να εξετάσει σοβαρά την προοπτική προμήθειας ενός μικρού αεροπλανοφόρου εκτοπίσματος έως 40.000 τόνων!
Η ολική ανατροπή της ισορροπίας ισχύος, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα συντελεστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Προσωπικό Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ανέρχεται σε 85.783 (Οκτώβριος 2016), συμπεριλαμβανομένων 7.268 πολιτικού προσωπικού (Οκτώβριος 2015). Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανανέωσης του στελεχιακού τους δυναμικού λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).
Επιπλέον, η φυγοστρατία σε συνδυασμό με το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας οδηγούν σε μειωμένη απόδοση των Στρατολογικών Κλάσεων με λιγότερους από 40.000 διαθέσιμους για στράτευση ετησίως. Ως εκ τούτου, η μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες επέφερε καίριο πλήγμα στην επάνδρωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σύνολο του ενεργού προσωπικού συμπληρώνεται σε περίοδο πολέμου με κινητοποίηση εφεδρειών, ανερχόμενο σε 253.500.
Προσωπικό Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) προωθούν το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και το σύνολο του μονίμου και στρατεύσιμου προσωπικού των ΤSK ανήλθε τον Ιανουάριο του 2017 σε 398.513, εκ των οποίων 359.273 στρατιωτικό και 39.240 πολιτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα για το στρατιωτικό προσωπικό, οι 155.199 αποτελούν μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό και οι 204.074 είναι στρατεύσιμοι οπλίτες 6μηνης θητείας (για τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και 12μηνης θητείας (για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Αμυντικές Δαπάνες Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) μειώθηκαν κατά €3,39 δισ. (ποσοστό 52,02%) την περίοδο 2009-2016, δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ το έτος 2017 θα ανέλθει στο ποσό των €3,12 δισ., διατηρώντας τις αμυντικές δαπάνες στο 1,7% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Μια μεσοσταθμική ανάλυση των Απολογισμών των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι αμυντικές δαπάνες, εκτός της μισθοδοσίας (67%) κατανέμονται ποσοστιαία ως εξής:
18% για τις λειτουργικές δαπάνες με διαρκώς πτωτική τάση. 15% για τις εξοπλιστικές δαπάνες με διαρκώς πτωτική τάση, δηλαδή κάτω από το όριο του 20% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανανέωση του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας παρουσιάζουν αύξηση 74% την περίοδο 2008-2015 (από TL 18,8 δισ. σε TL 32,7 δισ.) και καλύπτονται από πιστώσεις διαφορετικών κρατικών φορέων.
Το 2017 ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε TL 28,7 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας και οι αμυντικές δαπάνες θα αντιπροσωπεύουν το 1,74% επί του ΑΕΠ.
Η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας καλύπτεται και από έμμεσους φόρους, με συνολικά έσοδα ύψους $1,47 δις το 2013 και $5,7 δις το 2014.
Leonidas
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τους εκάστοτε πολιτικούς, που μας κατέστρεψαν και συνεχίζουν να μας καταστρέφουν…
Δεν έκανα καμία μνεία στο «βυθίσατε το Χόρα», γιατί δεν έχει σχέση με το τι έγινε το 1987 με το «Σισμίκ». Απλά ο Α. Παπανδρέου αυτό που έλεγε το 1976 το εφάρμοσε το 1987. Σημασία είχε το αποτέλεσμα της μη αντίδρασης της τουρκικής πλευράς. Δεν χρειάστηκε να γίνει καμία ενέργεια εναντίον της Τουρκίας, γιατί υποχώρησαν οι Τούρκοι και τελείωσε εκεί.
Το ότι ο Α.Π. με το «mea culpa» ακύρωσε τελείως την μόνη αξιοπρεπή εθνική ενέργεια απέναντι στους Τούρκους, είναι άλλη ιστορία. Στο Νταβός ο Α.Π. εγκληματικά απεμπόλησε το δικαίωμα της Ελλάδος να προβαίνει σε οποιαδήποτε έρευνα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, ακόμη και έξω από το Σούνιο (πέραν των 6νμ).
Ο «εθνάρχης» Καραμανλής, για να ικανοποιήσει το αίσθημα ταπείνωσης του «σοφού» λαού, για την εγκατάλειψη της Κύπρου, εγκλημάτησε βγάζοντας την χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπει ξανά στις δομές του, με όρους της Τουρκίας. Αυτό σήμαινε ότι (κατ’ απαίτηση της Τουρκίας) χάθηκε για πάντα η ελληνική δκση του Αιγαίου σε αέρα και θάλασσα, όπως προέβλεπαν τα doctrines του ΝΑΤΟ πριν, με ότι συνέπειες (εκμετάλλευση του κενού από την Τουρκία) είχε σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μέχρι σήμερα.
Θεώρησα ότι θα καταλάβαινες, ότι με διαφορετική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων δεν θα φθάναμε ούτε στα Ίμια, ούτε στην μελλοντική (υποτιθέμενη) κατάληψη τους από Τούρκους καταδρομείς/βατραχανθρώπους.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν την σημασία τους, αλλά αν αποτελούσαν το μοναδικό κριτήριο δράσης ή μη δράσης, η Ελλάς διαχρονικά δεν θα υπήρχε.
Όσο για τους 30 Τούρκους βατραχανθρώπους στα Ίμια, (που με ρωτάς), είμαι βέβαιος ότι τέτοια ενέργεια δεν θα γινόταν αποδεκτή και δεν θα το άντεχε καμία ελληνική κυβέρνηση. Μετά το φιάσκο των Ιμίων (μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη φορά) υπάρχουν σχέδια άμεσης ανακατάληψης μικρονήσων - βραχονησίδων.
Και βέβαια πρέπει να μας απασχολούν οι υπερεξοπλισμοί της Τουρκίας. Θυμάσαι κάποιον ΥΠΕΘΑ που έλεγε τι θέλουμε κανόνια ή βούτυρο; Αυτός προτίμησε να δώσει (τελικά δανεικό) βούτυρο στον "σοφό" λαό. Ο χρόνος μετρά σε βάρος της Ελλάδος.
Οι Τούρκοι, σε κάθε περίπτωση, μελλοντικά θα μας αναγκάσουν ή να υπερασπίσουμε το έδαφος μας, ή να το παραχωρήσουμε. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα;
Για να τονωθεί το ηθικό σου και να μην ακούς την CIA, δες τι είπε ο κυβερνήτης φρεγάτας που ήταν στα Ίμια ο νυν ναύαρχος Εγκολφόπουλος στο δελτίο του Άλφα πολύ πρόσφατα.
Κυβερνήτης της φρεγάτας "Αδρίας": Πως έζησα τη νύχτα των Ιμίων
Επίσης δες τους πιλότους μας, τότε που είχαν πιο... ελεύθερα τα χέρια τους.
Εγώ απλά ιστορική εξιστόρηση γεγονότων «κατέθεσα» και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσα να οδηγηθεί η όλη φιλική συζήτηση (για μένα αυστηρά ιστορικής υφής), σε ηρωική αντιπαράθεση.
Απλά επέτρεψέ μου να σου εκμυστηρευτώ ότι δεν λειτουργώ ποτέ με «εφ΄ όπλου λόγχη», αλλά όλα τα θέματα τα προσεγγίζω στη ζωή μου με την «ξιφολόγχη στη θήκη της».
Ιδιαίτερα τα γεωπολιτικά και ιστορικά θέματα τα εκθέτω, λόγω της ενασχόλησής μου με το αντικείμενο, χωρίς κρίσεις, για το πως θα έπρεπε ίσως να έχουν αντιμετωπιστεί, αφήνοντας τον καλοπροαίρετο αναγνώστη να διαμορφώσει τη δική του σεβαστή άποψη.
Αν μου ζητηθεί η άποψή μου θα την εκθέσω με ευγενικό τρόπο και προπαντός με κάθε επιφύλαξη, αναγνωρίζοντας στο συνομιλητή μου το «δικαίωμα η δική του άποψη να είναι καλύτερη».
Για την ιστορία και μόνο, να υπενθυμίσω, ότι τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1976), όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου (1988), καθώς και ο Κώστας Σημίτης (1997 – Συμφωνία Μαδρίτης), αναγνώρισαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Οι θέσεις του ναυάρχου Εγκολφόπουλου είναι γνωστές και σεβαστές, αλλά αλλοίμονο να τις έχω ανάγκη για να τονωθεί το ηθικό μου, για κάποιο λόγο που βεβαίως δεν κατανοώ.
Θεωρώ τη συζήτηση επαρκώς εξαντληθείσα και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε στο μέλλον εποικοδομητικές απόψεις και για άλλα θέματα που ταυτίζονται με τα ενδιαφέροντά
Leonidas
Δεν είχα καμία πρόθεση, ούτε να το παίξω πολεμοχαρής, ούτε σε καμία περίπτωση να σου κάνω… μάθημα εθνικής διαπαιδαγώγησης. Θεώρησα ότι μπορούσα να κάνω και λίγη πλάκα με έναν φίλο, που έχει αναπτυγμένη αίσθηση χιούμορ.
Έχω την εντύπωση ότι και οι τρεις ηγέτες που αναφέρεις, εννοούσαν σαν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, μόνο κάποιο μέρος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, (με τα νησιά μας να έχουν και αυτά υφαλοκρηπίδα), και τίποτα παραπάνω.
Θεωρώ κι εγώ ότι εξαντλήσαμε το θέμα και σε ευχαριστώ για την συζήτηση.
Leonidas (εκτός διαλόγου):
Η τουρκική επιθετικότητα έχει παραπέρα κλιμακωθεί, έπειτα από την.. επίσκεψη της ηγεσίας των τουρκικών ΕΔ στα Ίμια την 29.1.2017 (βλέπε link):
https://hellasbelowzero.blogspot.gr/2017/01/blog-post_31.html
Έχει ακολουθήσει ρεκόρ παραβιάσεων όλων των εποχών με 138 παραβιάσεις και 10 υπερπτήσεις από τους Τούρκους στα Ίμια την 1.2.17, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις στις Οινούσες. Άλλο πρωτοφανές ρεκόρ των Τούρκων η εκτέλεση.. βολών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι την 17.2.17
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς πρόσφατα (21.2.17) δήλωσε σχετικά, (για τους Τούρκους και ειδικά για τις βολές στο Φαρμακονήσι) ότι:
«Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».
Εννοείται ότι η χώρα δεν θα αρκεστεί στα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία και στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στους διεθνείς οργανισμούς και θα αντιδράσει με κάποια στρατιωτικά μέσα;;
Είδομεν! Γιατί οι Τούρκοι έχουν αποδείξει από το 1974 μέχρι σήμερα, ότι δεν σταματάνε την επιθετικότητα τους με τα.. έντονα διαβήματα.
Προς το παρόν είμαστε θεατές των καθημερινών παραβιάσεων την εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος, μην ξέροντας την επόμενη μέρα που θα.. σκάσουν οι Τούρκοι και τι νέα, (πιο προκλητική/επιθετική), ενέργεια θα πράξουν σε βάρος της ακεραιότητας της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου