Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Δρόμος (της…Δραχμής) Τσίπρα


Η στενή ομάδα εξουσίας του Μαξίμου ανησυχεί. Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν την ερημιά των κομματικών οργανώσεων και το κύριο θέμα των συζητήσεων είναι η επόμενη μέρα του μηχανισμού. Η επιστροφή στο διεκδικητικό πνεύμα της «Αριστεράς» από τους ορθόφρονες κομμουνιστογενείς όπως ο κ. Λαφαζάνης και η «ανάσα» των λαϊκιστών κεντρόπνοων όπως η κ. Κωνσταντοπούλου ή ακόμη η απειλή των διεθνιστών όπως οι κ. Βαρουφάκης και Λαπαβίτσας αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για το πολιτικό «μέλλον» του αγαπητού, μέχρι πρότινος, προέδρου Αλέξη. 
Είναι πολύ πιθανόν, ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στον λαό για να του ζητήσει να διαλέξει αν προτιμά την ολική επαναφορά στις απαιτήσεις του μνημονίου ή αν, «ναι ή όχι», πρέπει ο πρωθυπουργός να αποδεχτεί τον εκβιασμό «Σόιμπλε+Ταμείου».

Η Ελλάδα έχει πιαστεί για τα καλά στο δόκανο της μνημονιακής απραξίας, με μια κυβέρνηση που αυτοπαγιδεύεται σε ιδεολογικά σχήματα και σε ψηφοθηρικές αμφιταλαντεύσεις, δεν διαθέτει καμία εμπιστοσύνη στην ανοικτή οικονομία της αγοράς και αρκείται να διαχειρίζεται τα κρατικά χρήματα ως να είναι το πορτοφόλι της κομματικής ισχύος της.

Όσο περνούν οι εβδομάδες τόσο πλησιάζουμε στο αδιέξοδο που ενισχύει στο μυαλό και, το χειρότερο, στην ψυχολογία ολοένα περισσοτέρων πολιτών το σενάριο της δραχμής.

Οι πιο τολμηροί των αναλυτών θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας βλέπει την έξοδο από την Ευρωζώνη ως πράξη πατριωτική, τελευταίας ευκαιρίας για τη διατήρηση του κράτους που έφτιαξαν κρατικοδίαιτοι λαϊκιστές κατά τη μεταπολίτευση.


Κάτω από τα χιόνια της αξιολόγησης και της κυβερνητικής αβελτηρίας είναι στρωμένος ο δρόμος για τη δραχμή. Είναι ο ίδιος με τον δρόμο για την υποδούλωση της δημιουργικής Ελλάδας. Οι αντοχές της οποίας εξαντλούνται όσο μεγαλώνουν οι φόροι, διευρύνεται ο αυταρχισμός και χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες δουλειάς και διάκρισης για όσους πιστεύουν ακόμη στην αξιολόγηση και την αριστεία.
Από το άρθρο, «Το αδιέξοδο Τσίπρα και η πρόταση Σόιμπλε», του Μπάμπη Παπαδημητρίου kathimerini 15.1.17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου