Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο ΝεοΣουλτάνος Ερντογάν και η Ελλάδα


Ο Ερντογάν είναι στην εξουσία από το 2002 που το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές. Tο 2003 έγινε πρωθυπουργός και το 2014 πρόεδρος της Τουρκίας.
Αρχικά είχε να αντιμετωπίσει τους κεμαλιστές (το στρατιωτικό, διπλωματικό, δικαστικό κατεστημένο – «βαθύ» κράτος), το οποίο δια του στρατού βρισκόταν πάντα πίσω από τα πραξικοπήματα, «1960, 1971, 1980, 1993, 1997), όταν τα κόμματα που κυβερνούσαν «ξέφευγαν» από την πολιτική του κεμαλικού κοσμικού κράτους.

Ο Ερντογάν σιγά-σιγά και μεθοδικά κατόρθωσε να περιορίσει την δύναμη των κεμαλιστών στον στρατό με αποκορύφωμα την υπόθεση «Εργκένεκον-Βαριοπούλα οργάνωση πραξικοπήματος», όπου συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν με βαρύτατες ποινές δεκάδες στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μπασπούγ.

Για να αντιμετωπίσει το «βαθύ» κράτος ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ιμάμη μεγαλοεπιχειρηματία, τον οποίο είχε πνευματικό καθοδηγητή. Ο Γκιουλέν είχε ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό δίκτυο με πάνω από 1000 σχολεία σε 140 χώρες, τα περισσότερα των οποίων ήταν στην Τουρκία. Άνθρωποι του Γκιουλέν είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν στο γραφειοκρατικό σύστημα, στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία της Τουρκίας.
Όταν όμως τα ΜΜΕ που ελέγχονταν από τον Γκιουλέν αποκάλυψαν σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκονταν υπουργοί της κυβέρνησης, ακόμα και μέλη της οικογένειας Ερντογάν το 2013, ο Γκιουλέν έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν. Έτσι θεωρεί ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Γκιουλέν και έχει ζητήσει την έκδοση του στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Ένας βασικός λόγος που απέτυχε το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 ήταν ότι άργησε πολλά χρόνια να εκδηλωθεί με αποτέλεσμα να εδραιώσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε ο Τούρκος πρόεδρος για να γίνει κυρίαρχος του συστήματος εξουσίας στην χώρα του.

Οι εκκαθαρίσεις που κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία ξεπερνούν τις 60.000 από τον κρατικό μηχανισμό, την παιδεία, την δικαιοσύνη, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Υπολογίζεται ότι το 1/3 των στελεχών και το 40% των ανώτατων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμων (ΤΕΔ) συμμετείχαν, ή δεν αντέδρασαν κατά του πραξικοπήματος με συνέπεια να συλληφθούν, αποστρατευτούν, κλπ. Οι παραγωγικές σχολές των TΕΔ έκλεισαν με σκοπό να ιδρυθεί πανεπιστήμιοTΕΔ. Το κύρος των ΤΕΔ, θεσμός που απολάμβανε την πρώτη θέση στον τουρκικό λαό, έχει πληγεί βαθύτατα. Οι σκηνές των ταπεινωμένων δαρμένων αξιωματικών που συνελήφθησαν από την αστυνομία δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Έπειτα από τέτοιας μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στην ιεραρχία, καθώς και κατάργησης δομών των ΤΕΔ θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να ανασυγκροτηθούν και να είναι σε πλήρη λειτουργικότητα/ετοιμότητα.

Η υποβάθμιση των ΤΕΔ και ο φόβος (του Ερντογάν) αντίδρασης τμήματος τους (των ΤΕΔ) μετά τους διωγμούς είχαν σαν αποτέλεσμα μειωμένη δραστηριότητα (Παραβάσεις/Παραβιάσεις ΕΕΧ χωρικών υδάτων κλπ) των Τούρκων από το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (βλέπε πίνακα του ΓΕΕΘΑ). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η μειωμένη αυτή δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο θα συνεχιστεί.
Συγκεντρωτικά Στοιχεία 2016
2016
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
ΚΕΚ
(ICAO)
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
ΕΕΧ
ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
ΕΜΠΛΟΚΕΣ
ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ
ΕΘΝΙΚΟΥ
ΕΔΑΦΟΥΣ
ΣΥΝΟΛΟ
ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
68
 83
5
3
2
89
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
76
136
9
7
1
101
ΜΑΡΤΙΟΣ
69
109
 5
4
 0
76
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
130
267
 12
14
24
133
ΜΑΙΟΣ
157
321
11
6
6
159
ΙΟΥΝΙΟΣ
46
131
3
1
4
54
 ΙΟΥΛΙΟΣ
25
34
2
0
2
31
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
21
39
 0
0
0
15
 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
 53
88
1
0
4
49
ΣΥΝΟΛΟ
645
1208
48
35
43
707
Η αναφορά του Τούρκου προέδρου στην αναφορά της συνθήκης της Λωζάνης, (βλαπτική για την Τουρκία όπως ισχυρίστηκε), κυρίως απευθύνεται προς τους αντιπάλους του κεμαλιστές, (για απαξίωση τους), δείχνει όμως και την πρόθεση του για την αμείωτη συνέχιση των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα τουρκικά υποβρύχια κινούνται στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές μεταξύ των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να επιβάλει την εξουσία του στις ΤΕΔ και να ανακτήσει το κύρος τους υπό την ηγεσία του, θα στρέψει την προσοχή τους προς τον «εξωτερικό» εχθρό τους Έλληνες, καθώς και στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Εκτιμάται ότι:

α. Ο Ερντογάν, (στην προσπάθεια του προς παγιοποίηση της εξουσία του στην Τουρκία), θα προωθήσει την ισλαμοποίηση του τουρκικού λαού, (για τον περιορισμό του κοσμικού κεμαλισμού), παράλληλα με την κατάληψη των θέσεων εξουσίας στον κρατικού μηχανισμό, ΤΕΔ, Σώματα Ασφαλείας και Δικαιοσύνη, από αφοσιωμένους ισλαμιστές στο καθεστώς του. Εάν το κατορθώσει αυτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, (1-2 χρόνια χωρίς μείζονες αντιδράσεις), θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το κουρδικό ζήτημα στο εσωτερικό της Τουρκίας και στα νότια σύνορα της, (Συρία-Ιράκ).

β. Σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της αναδιοργάνωσης των ΤΕΔ και της αποκατάστασης της νομιμοφροσύνης των στελεχών τους (βλέπε παραπάνω) προς το καθεστώς Ερντογάν:

* Η Τουρκία θα αναβαθμίσει ποσοτικά και ποιοτικά τις προκλητικές ενέργειες της κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο, (στην θάλασσα υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, στον εναέριο χώρο και στα νησιά/νησίδες που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία) και την Θράκη.

 * Οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο και την Θράκη θα κλιμακώνονται στο μέλλον και μπορεί να φθάσουν σε σημείο που να μην είναι δυνατή η αντιμετώπιση τους, με δεδομένο και των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΤΕΔ, ιδίως στην τουρκική αεροπορία (ΤΠΑ) και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό (ΤΠΝ), που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2020.

Σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε καθεστώς, η Τουρκία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν έχει παύσει να επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, κλιμακώνοντας χρόνο με τον χρόνο τις διεκδικήσεις της, εφόσον δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου