Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Σφακιανές... Πάστες


Θα το μάθατε το «κόπι-πάστε» που είπε ο κύριος Πολάκης στη Βουλή. Μόλις το άκουσα, γέλασα, όπως όλοι. Αμέσως μετά, όμως, ειλικρινά με έπιασε τρόμος στη σκέψη ότι το «κόπι–πάστε» θα μπορούσε κάλλιστα να αναμεταδοθεί σε εκπομπές στο εξωτερικό ως ένδειξη ποιότητας και επάρκειας του πολιτικού μας προσωπικού. Δεν θα καταπιανόμουν με τον κ. Πολάκη αν ήταν μεμονωμένο παράδειγμα. Δυστυχώς δεν είναι. Εκφράζει αυτό που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί «η χειρότερη Ελλάδα», από την οποία –μη γελιόμαστε– κυβερνάται σήμερα η χώρα. Είναι ξερόλας, ενώ είναι εξόφθαλμη η έλλειψη γενικότερης παιδείας του, είναι ξενοφοβικός, προφανώς διότι δεν έχει ζήσει πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα, είναι ιδεοληπτικός σε βαθμό που να μην πιστεύει καν ότι υπάρχει περίπτωση αποκλίνουσας άποψης από τη δική του, και όλα τούτα συνοδεύονται και από ένα μόνιμο ύφος τραμπουκο-βαρύμαγκα.
Θυμάμαι καλά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, στις αρχές του 2015, λίγο αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Είχε υποστηρίξει ότι οι δανειστές θέλουν να μας λυγίσουν πριν μπει το καλοκαίρι, γιατί φοβούνται ότι μόλις έρθουν τον Ιούνιο οι τουρίστες, το χρήμα θα αρχίσει να ρέει στην Ελλάδα, θα ανακτήσουμε τη ρευστότητα που μας λείπει και μετά θα γίνουν και οι εκλογές στην Ισπανία που θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή της ανατροπής σε όλη την Ε.Ε. «Μπλέξαμε άσχημα», είχα πει μέσα μου, συνειδητοποιώντας ότι το απαύγασμα της σκέψης του κ. Πολάκη ήταν προφανώς η «ανάλυση» που έκανε αυτοθαυμαζόμενος στα καφενεία των Σφακίων παρουσιάζοντας την ελληνική οικονομία ως σακί που το γεμίζουν οι τουρίστες.
Η Βουλή, δυστυχώς, είναι γεμάτη Πολάκηδες. Συνδυάζουν ξερολισμό, πλήρη άγνοια της διεθνούς πραγματικότητας, απαιδευσιά, αγένεια, ιδεοληψία και εδώ και λίγο καιρό απύθμενη αλαζονεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μοιάζει να επενδύει πλέον μόνον στο κατώτερο αίσθημα του φθόνου. Είναι σαν να λέει στους ψηφοφόρους του, «οι ξένοι δεν με αφήνουν να βελτιώσω τις ζωές σας, αλλά θα κάνω το παν για να καταστρέψω και τους άλλους που περνούν καλύτερα από εσάς».
Από το άρθρο, «Κόπι-πάστε η χειρότερη Ελλάδα», του Κων/νου Ζούλα kathimerini.gr 1.10.16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου