Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης ΝΔ 6 Ιαν15


ΝΔ
Στη Νέα Δημοκρατία εγγυώνται την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και υπόσχονται την έξοδο από τα μνημόνια, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιστροφή στην ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κλπ. Δεν εξηγούν γιατί σταμάτησαν τις μεταρρυθμίσεις από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 μέχρι τώρα, βάζοντας στην κυβέρνηση και σε άλλες κρατικές θέσεις ότι πιο λαϊκίστικη κομματική σαβούρα υπήρχε, για να «υπηρετήσει» το «σοφό» λαό.
 Επέσπευσαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κατά 2 μήνες γιατί θεώρησαν ότι θα αποκτούσαν κάποιο πλεονέκτημα «αιφνιδιασμού» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ούτως ή άλλως θα αντιμετώπιζαν την ίδια κατάσταση αργότερα «σερνόμενοι» από τον ακραίο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν επιδίωξαν να εκλεγεί ΠτΔ, με πρόσωπο υπερκομματικό, (ευρείας αποδοχής από ανεξάρτητους και ταλαντευόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης), γι’ αυτό επέλεξαν για υποψήφιο τον κ. Δήμα, (κομματικό), αντιπρόεδρο της ΝΔ.
Προτίμησαν να πάνε για εκλογές ενωρίτερα από δική τους πρωτοβουλία, διότι και να εκλεγόταν ΠτΔ από την παρούσα βουλή θα είχαν μπροστά τους συνέχεια την κυβερνητική αμφισβήτηση, όχι μόνο από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, που είχε αρχίσει να διαφοροποιείται σε πολλούς τομείς, αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ, ενόψει μάλιστα της παράτασης του μνημονίου και της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης σε συνδυασμό με νέα διαρθρωτικά και άλλα μέτρα λιτότητας.
Δεν έκλεισαν την διαπραγμάτευση με την τρόικα για το τέλος του προγράμματος, (μνημονίου), αλλά ζήτησαν παράταση 2 μήνες, ούτως ώστε εφόσον κερδίσουν τις εκλογές να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση, να έλθουν σε συμβιβασμό με τους δανειστές και να κλείσουν τη δανειακή σύμβαση, (μνημόνιο).
Σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του αφήνουν μια… βόμβα έτοιμη να εκραγεί σε 10-15 μέρες, αν υπολογιστεί ο χρόνος σχηματισμού κυβέρνησης και εκλογής ΠτΔ. Η «βόμβα» είναι, ότι την 1η Μαρτίου η χώρα, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, βρίσκεται χωρίς δανειακή στήριξη, με υποχρεώσεις αποπληρωμής ληγόντων ομολόγων, που εφόσον δεν πληρωθούν οδηγούν σε χρεοκοπία. Και τότε δεν θα δοκιμαστεί μόνο η «αξιοπιστία» του ΣΥΡΙΖΑ, (σύγκρουση ή όχι με τους δανειστές), αλλά θα… παιχτεί  και η τύχη της χώρας, (εντός ή εκτός ΕΕ). Σε τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιθανή η κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση άλλης κυβερνητικής λύσης, (τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου), ή άλλες εκλογές.
 Εκτιμάται ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, (λιγότερο πιθανό, χωρίς να αποκλείεται τελείως), και σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα μικρότερα κόμματα, (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, κλπ), θα έλθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές για να τελειώσει το μνημόνιο με τους ασφυκτικούς ελέγχους. Για την κυβέρνηση θα υπάρχει μόνο η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, (δανεικά που θα ληφθούν εφόσον εφαρμόζονται οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και χωρίς την υπαιτιότητα της να μη μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές), με πιο χαλαρή επιτήρηση, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και υπάρξει η δυνατότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές όπως γινόταν πριν την οικονομική κρίση. Η νέα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ είναι πολύ πιθανό να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, (μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέους φόρους), καθόσον δεν έγιναν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και υπολείπονται έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου