Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Εκτίμηση Πολιτικής Κατάστασης ΣΥΡΙΖΑ 9 Ιαν 15


ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κάνει διαγωνισμό λαϊκισμού τάζοντας μεταξύ άλλων: Κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων,  που τα συνόδευαν, (αν και εδώ έχει χαμηλώσει τους τόνους τελευταία), αποκατάσταση κατώτατου μισθού στα 751€, (πριν κρίσεως κατηγορούσε για την πτωχή γενιά των 700), επαναφορά μισθών και συντάξεων (δώρα κλπ) για όλους στα προ κρίσης επίπεδα, επαναπροσλήψεις των απολυθέντων ή σε διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων, επανακρατικοποίηση Ο/Α, ΟΤΕ κλπ, και άχρηστων δημόσιων οργανισμών.
Η θολή εικόνα που υπάρχει σε σχέση με το εναλλακτικό του σχέδιο (plan Β΄ σχίσιμο μνημονίων και τι θα γίνει αν οι δανειστές δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα περί μείωσης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους), καθώς και οι αλαζονικές δηλώσεις στελεχών της αριστερής πλατφόρμας, (μαρξιστών), περί μη αποπληρωμής των δανείων και εσωτερικού δανεισμού, (χέρι στις καταθέσεις των πολιτών), μειώνουν τα (δημοσκοπικά) ποσοστά του κόμματος.
Η θολούρα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επιτείνεται με την επιμονή του να επιζητεί συμμαχίες με  το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κόμματα άκρως αντιευρωπαϊκά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί μέχρι τώρα να έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25 Ιαν15, με λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθόσον το ΚΚΕ δεν δέχεται συνεργασίες στο πλαίσιο της ΕΕ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται απίθανο να εκπροσωπηθεί στη  Βουλή. Αμφίβολη είναι και η εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στη Βουλή που έχει επαφές για πιθανή κυβερνητική συνεργασία.  Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή και συνεργαστούν κυβερνητικά με το ΣΥΡΙΖΑ η συμβίωση τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη, επειδή εκτός από την «αντιμνημονιακή» πολιτική δεν τους ενώνει τίποτα άλλο. Το «Ποτάμι», το οποίο φαίνεται (δημοσκοπικά) τελευταία να έρχεται έως και τρίτο κόμμα είναι δυνατό, σύμφωνα με αυτά που δείχνει μέχρι τώρα, να παίξει ένα ρόλο σταθεροποιητικό μακριά από ακρότητες,  σε ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η θέση του είναι η εξασφάλιση πάση θυσία της παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση αυτοδύναμη, (απίθανη), η συνεργασίας, (δύσκολη),  προκύπτουν δύο σενάρια:
1ο Σενάριο. Να εφαρμόζει αυτά που υπόσχεται σε σχέση με τους δανειστές, έστω και αν έχει ρίξει τους τόνους τελευταία. Δηλαδή να καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που το συνοδεύουν και να εκβιάσει τους δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), για μη αποπληρωμή των δανείων αν δεν διαγράψουν το 75% του χρέους, (δημόσιο χρέος περίπου 320δισ.€).  Τα περισσότερα κεφάλαια των δανειστών προέρχονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους το έχουν φορτωθεί οι φορολογούμενοι τους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το ΔΝΤ  αναμένεται να διακόψουν αμέσως τη δανειακή στήριξη της χώρας. Αν επιμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ρήξη με τους δανειστές, τότε (χωρίς δανεικά), δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και πολύ πιθανό από τη ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο.

2ο Σενάριο. Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάποιες ταλαντεύσεις να κάνει κι αυτή, την κωλοτούμπα της και να υπογράψει το «αριστερό-φιλολαϊκό» μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να πλανάται, (δεν το λέει ξεκάθαρα), ότι σε περίπτωση σύγκρουσης («πόρτας») από τους δανειστές θα αποφασίσει ο «κυρίαρχος» (Μ) λαός. Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουν με δημοψήφισμα την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Κι εδώ υπάρχουν δύο σενάρια:
Παραμονή στο ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ «νομιμοποιείται» να συμβιβαστεί με τους δανειστές, να υπογράψει νέο «αριστερό-φιλολαϊκό» μνημόνιο και η χώρα κούτσα-κούτσα, ουραγός της ευρωζώνης αποφεύγει τα χειρότερα,.
Έξοδος από το ευρώ. Πολύ πιθανή και η έξοδος από την ΕΕ με τις συνέπειες που περιγράφονται παρακάτω, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην… φταίει, αφού τον εξουσιοδότησε ο «σοφός» (Μ) λαός.
Επειδή το 1ο σενάριο συνεπάγεται μια απίστευτη καταστροφή για τη χώρα, (Επιστροφή στη δεκαετία του 1950, έλλειψη βασικών αγαθών, γιατί δεν παράγει η χώρα και απαιτείται συνάλλαγμα για εισαγωγή τους, αναζήτηση συμμαχιών…. Βενεζουέλας - Κούβας, για αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής κλπ), 
Εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανό το 2ο σενάριο, (της κωλοτούμπας), ακόμη και στην περίπτωση δημοψηφίσματος, που το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η παραμονή στο ευρώ με κάθε κόστος.
Η κωλοτούμπα μπορεί να γίνει και στο 1ο σενάριο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, οπότε μπορεί να ισχυρισθεί ότι τον… ανάγκασαν οι (όποιοι) εταίροι του στην κυβέρνηση.
Πάντως ,επειδή ο «σοφός» (Μ) λαός ιστορικά έχει δείξει ότι έχει κάνει καταστροφικές επιλογές, πιστεύοντας τα άθλια ψέματα των λαϊκιστών πολιτικάντηδων, (εκλογές 1920 και η Μικρασιατική καταστροφή που ακολούθησε), δεν αποκλείεται τελείως να ψηφίσει την… «περήφανη» αυτοκτονική μοναξιά, (έξω από την Ευρώπη).
Αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα θα συρθεί σε νέες εκλογές, θα επιμηκυνθεί η πολιτική αστάθεια, θα επιδεινωθούν τα οικονομικά της χώρας και θα… παίζουν πάλι, (σε επιβαρυμένο πολιτικό περιβάλλον), τα σενάρια της (οριστικής) χρεοκοπίας, με τους πολίτες να τρέχουν να αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αν…. προλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου