Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ένστολος….. Αυτοκράτορας


"Αρχηγός Αυτοκράτορας" ο Α/ΓΕΕΘΑ με νόμο που παραπέμπει σ΄άλλες εποχές. 
“Τέτοιες αρμοδιότητες δεν είχε ούτε ο Αγγελής επί χούντας”. Το σχόλιο ανήκει σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος διαφωνούσε και διαφωνεί με τα όσα προβλέπονται για τον “νέο” Α/ΓΕΕΘΑ στο νομοσχέδιο “Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι τα πάντα ακόμη και τα διοικητικά θέματα των Γενικών Επιτελείων περνάνε στα χέρια του εκάστοτε Α/ΓΕΕΘΑ. Ο Μιχαήλ Κωσταράκος δεν θα προλάβει να κάνει χρήση των προνομίων αυτών για πολύ. Προλαβαίνει ίσως να τιμωρήσει απ’ ευθείας όσους στρατιωτικούς θεωρεί ότι πρέπει να τιμωρηθούν. Μη γελιόμαστε, η ιστορία για τις υπερεξουσίες στον Α/ΓΕΕΘΑ επανήλθε με την “γκάφα” που έγινε με τις ποινές που επέβαλλε ο Α/ΓΕΕΘΑ σε Τσουκαράκη-Τσάκαλο . Για να ανακαλύψουν μετά ότι δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα. 

Λέμε επανήλθε γιατί ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ είχε επιχειρήσει να περάσει και νωρίτερα τις σχετικές διατάξεις. Είχε βρει όμως απέναντί του τον τότε Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη και τον Α/ΓΕΑ Αντώνη Τσαντηράκη.

Τώρα οι Αρχηγοί το …κατάπιαν χωρίς καμία αντίρρηση και παραχώρησαν πλέον τα πάντα στον Α/ΓΕΕΘΑ. Γιατί τόση… χαλαρότητα; Ίσως επειδή οι δύο από τους τρεις -Αποστολάκης και Μανωλάς- ελπίζουν ότι θα είναι εκείνοι που θα “γευτούν” τις υπερεξουσίες του νέου νόμου. Ο Α/ΓΕΑ δεν το συνηθίζει να αντιτίθεται στις απόψεις του ΓΕΕΘΑ .
Οnalert.gr, 10.8.2014.

Leonidas: Το σύνολο των ΜΜΕ αποκαλεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «Ένστολους», επομένως ο…. πρώτος «ένστολος» είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τώρα τον ανακήρυξαν…. Αυτοκράτορα, γιατί με ένα νέο νομοσχέδιο, «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», του δίνουν το «δικαίωμα», (αυτονόητο), να μπορεί να τιμωρεί οποιοδήποτε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο νόμος, που υποτίθεται δίνει διοικητικές αρμοδιότητες  στον Α/ΓΕΕΘΑ επί των Κλάδων των ΕΔ, (Στρατός, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική  Αεροπορία) 3883/2010(ΦΕΚ 167Α΄), δεν το προέβλεπε αυτό και ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε δικαιοδοσία ποινών μόνο στο Επιτελείο του και στις μονάδες-υπηρεσίες που ανήκουν στο ΓΕΕΘΑ.
Γράφεται «υποτίθεται», διότι όπως φαίνεται στο διάγραμμα του ΓΕΕΘΑ παραπάνω, ο Α/ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να διοικεί μόνο τον… εαυτό του, (Επιτελείο, Μονάδες Υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ). Ο «αυτοκράτορας» λοιπόν είναι άλλος ένας περιπαικτικός χαρακτηρισμός όπως και το «ένστολος»…
Στη δομή του ΥΕΘΑ δεν υπάρχει διάγραμμα υπαγωγής, αλλά αναφέρεται περιγραφικά η Διοικητική υπαγωγή όλων των Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ στον Υπουργό Άμυνας και μόνο επιχειρησιακά οι Κλάδοι στον Α/ΓΕΕΘΑ. Η επιχειρησιακή υπαγωγή ουσιαστικά θα υλοποιηθεί σε περίπτωση μείζονος κρίσης ή πολέμου. Μέχρι τότε ο κάθε αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ δεν δίνει λογαριασμό στον Α/ΓΕΕΘΑ, γι’ αυτό αναφέρεται στο ρεπορτάζ του onalert, ότι οι προηγούμενοι Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ, (ακόμα και για μικροπράγματα), δεν συμφωνούσαν με τη δικαιοδοσία ποινών στον Α/ΓΕΕΘΑ σε όλες τις ΕΔ!
Δείτε τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία, όπου στο διάγραμμα του Υπουργείου Άμυνας, απευθείας στον Υπουργό υπάγεται μόνο η Δνση Εξοπλισμών, που και αυτή, υπάγεται για επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα στο ΓΕΕΘΑ. Στον Α/ΓΕΕΘΑ υπάγονται τα αντίστοιχα ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και η Χωροφυλακή (Καραμπινιέροι) και στη συνέχεια ο Α/ΓΕΕΘΑ στον Υπουργό Άμυνας.
Είναι δυνατόν, χωρίς ενιαία διοίκηση από τον καιρό της ειρήνης να λειτουργήσουν οι ΕΔ ξαφνικά σε επιχειρησιακό περιβάλλον, (όσο και αν δοκιμάζονται σε κοινές ασκήσεις), χωρίς να συντονίζονται ενιαία, όλα τα θέματα που άπτονται του προσωπικού, εκπαίδευσης, υλικού, εγκαταστάσεων κλπ;;;
Φαίνεται ότι το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, που φαλίρισε τη χώρα, (40 χρόνια μετά), διακατέχεται ακόμα από το σύνδρομο της χούντας και φοβάται την ενιαία διοίκηση στις ΕΔ, έστω και αν αυτό είναι σε βάρος της Άμυνας της Ελλάδος. Σημειώστε εδώ τη διαχρονική ταπεινωτική υποχωρητική πολιτική απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, (Casus Belli, για να μην εφαρμοσθούν τα 12νμ στο Αιγαίο, Ίμια, διεκδίκηση του μισού Αιγαίου σε θάλασσα και Αέρα, 132 αμφισβητούμενα νησιά και μικρονήσια, συμπεριλαμβανομένης της Γαύδου!! κλπ.).
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου