Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ελλάς σε ……Περαίωση "Αξιών" (Β΄)

Μια εταιρεία θα προσκοµίζει στην Εφορία όσα πλαστά και εικονικά τιµολόγια έχει χρησιµοποιήσει κατά καιρούς και η Εφορία θα της κάνει επιπλέον και διευκόλυνση για την τακτοποίηση της φορολογικής οφειλής που προκύπτει;

Και αυτό ονοµάζεται «φορολογική δικαιοσύνη»;

ΑΝ ΕΙΝΑΙ έτσι, πολύ φοβούµαι ότι στη σηµερινή Ελλάδα ο Αλ Καπόνε δεν θα είχε συλληφθεί ούτε για φορολογική παράβαση. Κάπως θα τον είχε τακτοποιήσει ο νόµος για την περαίωση!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Βρέθηκα προχτές με δύο αδελφές φαρμακοποιούς με τον ίδιο τζίρο περίπου 700.000€ η μία πλήρωσε το 2009 φόρο 40.000€ περίπου η άλλη τίποτα και οι δυο για να περαιώσουν θα πληρώσουν 3.220€.

Ποιος θα πείσει αυτή που πλήρωσε το φόρο ότι πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει φόρους;
-------------------------------------------------------------------------------------------
Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι αυτή η περαίωση θα είναι η τελευταία κι ότι θα αρχίσει μια νέα εποχή δεν πείθουν κανένα. Για την ακρίβεια, προκαλούν μειδιάματα.

Έτσι όπως τα κάνει η κυβέρνηση, η ορθολογική επιλογή για το Homo Economicus είναι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεπουλάει φθηνά μία απτή δυνατότητα είσπραξης μεγάλων ποσών από κατά σύστημα κλεπτοκράτες και φοροφυγάδες.

Ποσά, που δεν θα μείωναν σημαντικά τη συνολική ζήτηση, αφού κατά κανόνα είναι παρκαρισμένα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Αντί να δικαιολογεί τον εαυτό της με τον ισχυρισμό ότι είναι αδύνατη η διεκπεραίωση εκκρεμουσών υποθέσεων και η είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, η κυβέρνηση όφειλε να έχει επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου».

Οι φορολογικές υποθέσεις πρέπει να δικάζονται κατά προτεραιότητα με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης».

Μία εκστρατεία συστηματικών ελέγχων σε κατηγορίες υπόπτων φορολογουμένων θα απέφερε πολλαπλάσια έσοδα απ’ όσα αναμένεται να προσκομίσει η περαίωση.

Η κυβέρνηση, όμως, προτίμησε για μία ακόμα φορά τον εύκολο δρόμο.

Ένα δρόμο, ο οποίος αναπαράγει τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, που μας οδήγησαν στον γκρεμό.

Αποσπάσματα από τα άρθρα, «Σταθεροί κανόνες», του Ι.Κ. Πρετεντέρη στα ΝΕΑ 1.10.10, «Η διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν κατατέθηκε στη Βουλή» του Παναγιώτη Παντελή στο newsit.gr 30.9.10 και «Όπως πάντα, ο εύκολος δρόμος!», του Σταύρου Λυγερού στην Kαθημερινή 1.10.10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου