Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τουρκία Κατοχυρώνει το Αιγαίο και η Ελλάς Υπνώττει

Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαϊκοί όμιλοι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο!

Πρακτικά με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η κίνηση αυτή της TPAO εξηγεί και την πορεία του «Πίρι Ρέϊς» τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο:

Στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ, η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου ... διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσογείο.

Η ερευνα του «Πϊρι Ρέϊς» τελικά αποσκοπούσε σε αυτό ακριβώς:
Να χαρτογραφήσει τον βυθό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον διαγωνισμό της ΤΡΑΟ.

Η μη παρεμπόδιση του "Πϊρι Ρέϊς"¨από ελληνικής πλευράς αποδεικνύεται ότι έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα:
Εκλήφθηκε διεθνώς ως μήνυμα διάθεσης συνδιαλλαγής της ελληνικής πλευράς ή αδιαφορίας της για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. από τις ξένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα, όπως γράφει με λεπτομέρειες η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (χάρτες με τις «θερμές» περιοχές και τον νυν και μελλοντικό συσχετισμό ισχύος στην περιοχή, δημοσιεύονται στο ίδιο άρθρο), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη νότια Τουρκία στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαϊκός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο, πολύ ενωρίτερα από τις 20 Αυγούστου για την οποία μίλαγε η τουρκική ΝΟΤΑΜ την διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε μία ανάλογη κίνηση είχε προβεί το «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο.

Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι να «παραχωρήσει» άδειες για έρευνες σε αυτές τις περιοχές.Μία τέτοια κίνηση θα είχε δύο μείζονα αποτελέσματα:
Η ελληνική πλευρά θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, ανάλογη με αυτή που βρέθηκε η Τουρκία, όταν η Κύπρος πρόλαβε και παραχώρησε άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στην δική της ΑΟΖ.

Δηλαδή θα έχουμε δημιουργία τετελεσμένων. Δεύτερον θα έχουμε μία διαρκή εστία κρίσης.

Από το άρθο, «Άδειες για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο εντός ελληνικής ΑΟΖ εκδίδει η Τουρκία» του defencenet.gr 24.9.10.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην στρατηγική της Τουρκίας να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας, που οφείλονται στην υποχωρητική-ενδοτική έως εξευτελιστική αντιμετώπιση των εκάστοτε προκλήσεων-διεκδικήσεων της γείτονος διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Το 1987 οι Τούρκοι σε παρόμοια περίπτωση αναγκάσθηκαν να αποσύρουν το «Σισμίκ», υπό την απειλή βύθισης του. Φέτος το 2010 με δύο ερευνητικά πλοία έκαναν ανενόχλητοι τη «δουλειά» τους.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί μας δεν τολμούν ούτε να μιλήσουν (ακόμα) για αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)…..

Θα το καταλάβουν όταν έλθουν οι πετρελαϊκές εταιρείες τουρκικές και ξένες, με την προστασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να εγκαταστήσουν πλατφόρμες εξορύξεως υδρογονανθράκων έξω από την Καβάλα-, Σαμοθράκη Αλεξανδρούπολη, δυτικά Ρόδου, Καστελόριζου κλπ!!

Ο χρόνος των Τούρκων γαρ Εγγύς!

Οι Τούρκοι δεν επενδύουν σε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις χωρίς αυτές να «βγάλουν» τα λεφτά τους!!

Οι στραβοί νανο-πολιτικοί μας δεν το βλέπουν!!

1 σχόλιο:

  1. Geiaxara ti exeis na pis giauto?

    http://www.newsbomb.gr/editorial/story/ksepoulame-to-aigaio

    http://www.newsbomb.gr/apokalupseis/story/uparxei-mia...-alaska-se-petrelaio-sto-kritiko-pelagos

    Tha xaro na matho tin gnomi sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή