Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλάς Υπό Μνημόνιο – Κομματοκρατία (Α΄)

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ότι διαχειρίζεται την οικονομική χρεοκοπία του κράτους σαν απλός διερμηνέας εντολών και εκτελεστής εντολών.

Τη βολεύει να παρουσιάζει σαν εντολές τις κατευθυντήριες υποδείξεις θεσμικών μηχανισμών της διεθνούς και ευρωπαϊκής εποπτείας των αγορών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε. – της «Τρόικας» όπως μάθαμε να τη λέμε).

Η «Τρόικα» ενδιαφέρεται (το έχει σχεδόν απερίφραστα δηλώσει) όχι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (γι’ αυτήν οφείλει να ενδιαφερθεί η ελληνική κυβέρνηση), αλλά για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πιστωτών της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Και επειδή οι διαχειριστές του κράτους στην Ελλάδα (οι επαγγελματίες πολιτικοί) έχουν αποδειχθεί, για δεκαετίες, αναξιόπιστοι, ανίκανοι και φαύλοι:

- Η «Τρόικα» απαίτησε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμβόλαιο («Μνημόνιο») ότι θα τηρήσει τις κατευθυντήριες υποδείξεις, και ότι μόνο με απτά δείγματα τήρησης των υποδείξεων, σε συγκεκριμένες προθεσμίες, θα συνεχίσει να δανειοδοτείται η Ελλάδα.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, το συμβόλαιο - μνημόνιο δεν ξεπερνάει τα όρια των κατευθυντήριων υποδείξεων, δεν υπαγορεύει πολιτικές:

- Απαιτεί να περιοριστούν δραστικά οι εξωφρενικές σπατάλες του δημόσιου τομέα, να τελειώσει το «πάρτυ» της καταλήστευσης του κρατικού ταμείου από τους κομματανθρώπους.

- Απαιτεί και να αυξηθούν τα έσοδα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

- Υποδείχνει μεταρρυθμίσεις και σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, που έχουν γίνει διεθνές αξιοπερίεργο, αφορμή σκωμμάτων και χλευασμών ανά την υφήλιο:

-- Στον τεράστιο αριθμό των πρόωρα συνταξιοδοτουμένων,

-- Στα αναρίθμητα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα»,

-- Στην αποφυγή τίμιας μισθοδοσίας των εργαζομένων και στον εμπαιγμό τους με «επιδόματα» και χαριστικούς μισθούς «δώρων».

Από το άρθρο, {Με το «Μνημόνιο» να ανατραπεί η κομματοκρατία}, του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή 5.9.10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου