Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Επικίνδυνες… πατάτες;

Ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι συμφέρει την Ελλάδα μακροπρόθεσμα να προμηθευθεί η Τουρκία αμερικανικά F16. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε εντός και εκτός Ελλάδος, ο κ. Συρίγος διευκρίνισε ότι εννοούσε προμήθεια των F16 στην Τουρκία με τους όρους μη υπερπτήσεων νησιών στο Αιγαίο, ενώ αν η Τουρκία προμηθευόταν μαχητικά αφη από την Ρωσία δεν θα υπήρχε κανείς περιορισμός χρήσης τους.

Ο κ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, και μέχρι τώρα έχει επιδείξει σοβαρότητα στις τοποθετήσεις του στα εθνικά θέματα, και μάλιστα με επικρίσεις στην (διαχρονική από το πολιτικό σύστημα) παθητική κατευναστική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. 

Η παραπάνω τοποθέτηση του είναι (τουλάχιστον) ακατανόητη καθόσον:

1. Η ομογένεια στις ΗΠΑ (με πρώτον από όλους τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μενέντεζ) είναι σε συνεχή αγώνα εναντίον της απόκτησης από την Τουρκία των μαχητικών F16, καθώς και της αναβάθμισης των υπαρχόντων στην ΤΠΑ.

2. Η διευκρίνιση του για τους όρους παραλαβής από την Τουρκία είναι τουλάχιστον παιδαριώδης, γιατί αφενός μεν, και να τεθούν τέτοιοι περιοριστικοί όροι, (που δεν θα τεθούν), ή δεν θα τους δεχθεί, (η Τουρκία), ή δεν θα υπάρξει καμία εγγύηση ότι θα τους σεβαστεί.

3. Σε περίπτωση που η Τουρκία έπαιρνε ρωσικά μαχητικά θα απαιτούνταν χρόνια για να ενσωματωθούν στην ΤΠΑ και θα σήμαινε ακόμα και οριστική απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ και την Δύση, γεγονός που οποιαδήποτε επιθετική της ενέργεια εναντίον της Ελλάδος θα αντιμετωπιζόταν στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν ο κ. καθηγητής πιστεύει αυτά που είπε, δεν έπρεπε (ιδίως ως υπουργός της κυβέρνησης) να τα πει δημοσίως. Το χειρότερο είναι αν εκφράζει θέση της κυβέρνησης και… παίζει κάτι άλλο, που μόνο καλό δεν διαφαίνεται για την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου