Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Tην... πάτησε

Το αρχικό σχέδιο του Πούτιν, (όπως ο ίδιος το είχε ανακοινώσει - δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη Ουκρανικού κράτους και λαού), περιλάμβανε την υποταγή της χώρας και την εκδίωξη (ή/και την φυσική εξόντωση) της κυβέρνησης της Ουκρανίας. 

Ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία με επίθεση σε τρεις (βασικούς) άξονες, από Βορρά (Α΄) προς Κίεβο και (Β΄) προς Χάρκοβο, (από Λευκορωσία και Νότια Ρωσία), και από Ανατολάς (Γ΄) προς Ντομπάς και Νότια Ουκρανία, (από ανατολική Ρωσία και Κριμαία). 

Έπειτα από 5 εβδομάδες επιχειρήσεων και αποτυχίας προόδου στους Α΄ και Β΄ άξονες επιθέσεως, το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι (…τάχα) τελείωσε η πρώτη φάση των επιχειρήσεων και οι προσπάθειες θα στραφούν στο ανατολικό μέτωπο, (Γ΄ άξονας περιοχή Ντονμπάς). Έτσι, ρωσικές δυνάμεις στον Α΄ άξονα υποχωρούν προς Λευκορωσία για ανασύνταξη και ανεφοδιασμό και παίρνουν αμυντική διάταξη στον άξονα Β΄. 

Τι έπαθαν τα στρατά του Πούτιν; Τα βρήκαν ζόρικα και υποχωρούν από κατακτημένα εδάφη της Ουκρανίας και λένε την υποχώρηση regrouping? Βάζουν τους ισλαμιστές Τσετσένους και τους μισθοφόρους της Wagner να κάνουν την βρώμικη δουλειά (σκοτώνοντας αδιακρίτως πολίτες και γυναικόπαιδα) στις ουκρανικές πόλεις; 

Το τι στραπάτσο έχει πάθει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία (απώλειες σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά) ίσως δεν γίνει γνωστό ποτέ, (συμβαίνει σε δικτατορικά καθεστώτα). 

Προφανείς οι λόγοι της αποτυχίας του ρωσικού στρατού: Οι Ουκρανοί μάχονται (υπέρ βωμών και εστιών) για την πατρίδα τους, για τις οικογένειες τους και για τα σπίτια τους. Οι Ρώσοι γιατί μάχονται; Για τον Πούτιν; 

Ο Πούτιν την… πάτησε στα σχέδια του να υποτάξει την Ουκρανία και για να σώσει (κάπως) την… μούρη του (save face) προσπαθεί να έχει κάποια επιτυχία στην περιοχή της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου