Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Σταματήστε τους

Η διεκδίκηση ελληνικών νησιών (και κατοικημένων) που υπήρχε μόνο στην φαντασία ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία (και αποτυπώνονταν σε περιθωριακά έντυπα) πριν από χρόνια, έχει γίνει πλέον επίσημη πολιτική της Τουρκίας, η οποία έχει συντάξει έναν κατάλογο με τίτλο “Egemenligi Anlasmalrla Yunanistan’ a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar” (EGAYDAAK) δηλαδή, νησιά νησίδες και βραχονησίδες που η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται από 18 έως 25 ελληνικά νησιά (χάρτης). Συνολικά η Τουρκία αμφισβητεί την κυριότητα σε 152 νησιά, νησίδες βραχονησίδες και τις εντάσσει στην λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα». 

Από την περασμένη Παρασκευή 14.01.22 (με εξαίρεση την Κυριακή) μέχρι και την 17.01.22 σημειώθηκαν πέντε (5) υπερπτήσεις από τουρκικά drones στα νησιά Οινούσες, Παναγιά και Κανδελιούσσα, που βέβαια η ΠΑ …έτρεχε να αναχαιτίσει. Δηλαδή και τα Ραφάλ που παραλαμβάνονται σήμερα θα… καταδιώκουν τουρκικά …κουνούπια, να μας δουλεύουν οι Τούρκοι; Ένα πρέπει να είναι το μήνυμα, αρχικά προειδοποίηση κατάρριψης και στην συνέχεια σε μη συμμόρφωση ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ των τουρκικών drones. 

Αν υπάρχει (που δεν έπρεπε να υπάρχει) κάποια δικαιολογία για τα (επανδρωμένα) πολεμικά αφη της Τουρκίας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα κατασκοπευτικά και εξοπλισμένα επιθετικά drones της Τουρκίας. Ίσως είναι και μια ευκαιρία (έπειτα από ενημέρωση της Γαλλίας) να δοκιμαστεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδος Γαλλίας, όπου αναφέρεται ρητά η παροχή συνδρομής σε περίπτωση παραβίασης εθνικής κυριαρχίας, που κατάφορα παραβιάζεται με τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά, αν μην περιμένει η κυβέρνηση να εμφανιστούν τουρκικά drones πάνω από την… Ακρόπολη.
Χάρτης και στοιχεία από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (17.02.22) και το ΓΕΕΘΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου