Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πορεία προς τη Δραχμή;;


Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί πολύ γρήγορα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.
Θα πρέπει να επιλέξει τον δρόμο του ευρώ ή τον δρόμο της δραχμής. Στον δρόμο του ευρώ δεν μπορείς να πορευθείς με τον κ. Λαφαζάνη, ή και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση εργασιακών σχέσεων, μειώσεις στο ασφαλιστικό και όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία και να μείνουμε στο ευρώ δεν... καταπίνονται από βουλευτές και στελέχη διαφόρων τάσεων και αποχρώσεων.
Τα «αφεντικά» της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει όμως ότι οι κανόνες είναι κανόνες και πως αν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη δεν υλοποιηθεί τάχιστα, η ρευστότητα του ελληνικού κράτους θα παραμείνει μηδενική. Ο πρωθυπουργός πάλι θεωρεί ότι προσπαθούν να του φέρουν την τρόικα και τα μνημόνια από την... πίσω πόρτα. 
Μα δεν το έκρυψαν ποτέ. Βάφτισαν την τρόικα «θεσμούς» και το μνημόνιο «χρηματοδοτικό πρόγραμμα», αλλά ποτέ δεν άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αξιολόγηση και νέο πρόγραμμα. Όσο, μάλιστα, περνάει ο καιρός και δεν γίνεται τίποτα, συσσωρεύεται το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.
Οι συναντήσεις με την τρόικα μπορεί να διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γίνονται δεκτές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, μιλάμε για αυστηρή επιτήρηση και πρόγραμμα. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό είναι απαίτηση μόνο του Βερολίνου. Κάνουν λάθος. Επιμένουν όλοι σε αυτήν τη γραμμή, Νότιοι, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Είναι προφανές πως κάποιοι έχουν πείσει τον κ. Τσίπρα για δύο πράγματα: πρώτον ότι αποκλείεται να αφήσουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και δεύτερον πως τα πράγματα θα αλλάξουν πολιτικά στην Ευρώπη το φθινόπωρο. Το πρόβλημα; Το φθινόπωρο είναι πολύ μακριά και η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη απειλή. Το ΔΝΤ τη θεωρεί διαχειρίσιμη, σε αντίθεση με το 2012, όταν η κ. Λαγκάρντ έπεισε την κ. Μέρκελ για το αντίθετο. 
Οι αγορές επίσης τη θεωρούν διαχειρίσιμη. Και αυτό είναι πολύ κακό για τη δική μας διαπραγματευτική θέση. Κάποια κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να υπονοούν ότι θα βρεθούν λύσεις από την Κίνα ή τη Ρωσία. Ο,τι βοήθεια και αν υπάρξει από εκεί δεν θα λύσει ποτέ το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και δεν θα γίνει σε «ανοικτή ρήξη» με την Ευρώπη. Το παγκόσμιο σύστημα έχει κανόνες και «τρόπους» που δεν τσαλαπατούνται έτσι εύκολα.
Οπότε;
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μαζέψει πολύ γρήγορα το κόμμα και τους υπουργούς για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί εύκολα να πορευθεί τον δρόμο του ευρώ με το κόμμα και τα στελέχη που έχει σήμερα. Ο κίνδυνος είναι να αρχίζει να πορεύεται στον δρόμο της δραχμής χωρίς να το έχει πάρει πραγματικά απόφαση, απλά και μόνο γιατί θα περνάει ο χρόνος, δεν θα γίνεται τίποτα, οι δισταγμοί θα πολλαπλασιάζονται και το κεφάλαιο της χώρας διεθνώς θα απομειώνεται θεαματικά.
Από το άρθρο, «Στο σταυροδρόμι», του Αλέξη Παπαχελά, kathimerini.gr 8.3.15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου