Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ο Σουλτάνος (Ερντογάν) ο Βεζίρης (Νταβούτογλου) και οι (Νέο) Ραγιάδες



"Πρόθεση της Αθήνας είναι να μην «διαταραχθεί» το χρονοδιάγραμμα των θεσμοθετημένων επαφών με την Άγκυρα, καθώς η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι στο συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου τόνισε ότι απόφαση να προχωρήσει κανονικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στις 5-6 Δεκεμβρίου, ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, και σε συνεννόηση με την Κύπρο.
Κωμική σύγκληση του "Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας" - Η αποθέωση του αυτοεξευτελισμού.
Στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, κ.κ. Α. Σαμαρά και A. Davutoglu σε μια εξωφρενική εξέλιξη που υπονομεύει το ίδιο το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων
 Η πρόσκληση του A. Davutoglu στην Ελλάδα γίνεται προκειμένου να ... "ηρεμήσει" η τουρκική φρενίτιδα, αλλά βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αντίθετα δίνεται άσχημο μήνυμα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία στιγμή που η Αγκυρα απελευθερώνει κανόνες εμπλοκής, (στα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Barbaros), εμφανίζεται η Αθήνα να ικετεύει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της!
 Να αποκλιμακώσει και να αλλάξει θέσεις η Τουρκία αποκλείεται. Υπενθυμίζεται ότι, όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις της στην «σκακιέρα» της εξωτερικής πολιτικής, η Άγκυρα επιχειρεί να «ανταλλάξει» την αποχώρηση του σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ, με τη διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή από την πλευρά της Λευκωσίας.
 Ποιος ευνοείται από την σύγκληση του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας; Δεν χρειάζεται καν ερώτημα. Ότι επιτίθεσαι, απειλείς, απελευθερώνεις κανόνες εμπλοκής και σε αντάλλαγμα σε προσκαλούν στην πρωτεύουσά τους για συνομιλίες, είσαι απόλυτα κερδισμένος, μόνο και μόνο από την πρόσκληση.  
Και όλα αυτά ενώ το "Barbaros" θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου! Με ποια λογική θα δεχθούν τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αυτή την αποθέωση του κατευνασμού, επίσκεψη; 
Με τον όρο «καζάν-καζάν» ή «win-win» ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και νυν πρόεδρος είχε πει ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά πώς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Αιγαίου θα πρέπει να μοιρασθεί στα ίσια. Αυτό που λένε τώρα οι Τούρκοι για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Κυπριακής ΑΟΖ βάζοντας μπροστά το «ψευδοκράτος».
Η φράση αυτή ειπώθηκε στη διάρκεια του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013. Θυμίζουμε δε πώς τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καταπιεί τη γλώσσα του χαμένος στη μετάφραση και ουδεμία αντίδραση υπήρξε από ελληνικής πλευράς αφήνοντας την Τουρκία να πιστεύει πώς το status quo στο Καστελόριζο και στη Ρόδο είναι αμφισβητούμενες περιοχές.
Από το defencenet.gr, 10-11.11.14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου