Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Οι Τραμπ(Τ)ού(ρ)κοι και οι Χέστες (Γ΄)

Με απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο η Άγκυρα διεμήνυσε, προ δεκαημέρου, δείχνοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες στην Αθήνα, ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζου «εμπίπτει απόλυτα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»!

Με τον τρόπο αυτόν η Άγκυρα διέλυσε τις ψευδαισθήσεις Παπανδρέου και Δρούτσα περί των δυνατοτήτων της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τίναξε στον αέρα την αφελή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών.

Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας φύτευε δεντράκια στο Καστελόριζο, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ήδη ξεκαθαρίσει επίσημα και κατηγορηματικά στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας ότι:

* Το Καστελόριζο με τα χωρικά του ύδατα (6 μίλια) επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

* Σύμφωνα με τους τουρκικούς χάρτες, τους οποίους παρουσίασαν στον Έλληνα διπλωμάτη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

* Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις θέσεις της την Αίγυπτο και, συνεπώς, το Κάιρο, συμμεριζόμενο τις τουρκικές θέσεις, έχει διακόψει τις ελληνοαιγυπτιακές συζητήσεις για την ΑΟΖ στην περιοχή!

Αφορμή για να παρουσιαστούν με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο οι τουρκικές θέσεις ήταν το διάβημα που έκανε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό YΠΕΞ για την ενέργεια της γειτονικής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex,

για τις συμπληρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής (νότια του Καστελόριζου) δικαιοδοσίας.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα του Καστελόριζου δεν περιλαμβάνεται στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την εξέλιξη μιας συζήτησης η οποία οδηγεί στη διανομή ή συνδιαχείριση του Αιγαίου και ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα γκρίζα ζώνη επί της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας (εκτός κυκλώματος Δρούτσα, συμβούλων και λοιπών χειροκροτητών) υπογραμμίζουν ότι είναι ακατανόητη η σιωπή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μεθοδικά φροντίζει για το «γκριζάρισμα» της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων στην περιοχή,

- Αν ο υπουργός Εξωτερικών, εκτός από δενδροφυτεύσεις, φρόντιζε και για την ανακοίνωση της δήλωσης της ελληνικής ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που από το διεθνές δίκαιο έχει το Καστελόριζο!

Από το άρθρο, «Παπανδρέου - Δρούτσας έμειναν με το... φέσι», στο Ποντίκι 6.4.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου